Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

15 dingen die je wilt weten over prinses Anne

Prinses Anne (65) werkt het hardst van alle Windsors: vorig jaar legde ze liefst 544 werkbezoeken af, meer dan willekeurig welk ander lid van de Britse koninklijke familie. Tijd om eens op een rij te zetten wat deze Royale Bikkel zo bijzonder maakt. Prinses Anne is niet zonnig, glamoureus of eleg...

15 dingen die je wilt weten over prinses Anne

Prinses Anne (65) werkt het hardst van alle Windsors: vorig jaar legde ze liefst 544 werkbezoeken af, meer dan willekeurig welk ander lid van de Britse koninklijke familie. Tijd om eens op een rij te zetten wat deze Royale Bikkel zo bijzonder maakt.

Prinses Anne is niet zonnig, glamoureus of elegant. De enige dochter van de Queen is bovendien niet altijd even tactvol. Maar ze is wel altijd helemaal zichzelf en dat is ook wat waard. Vooral omdat haar licht excentrieke trekjes haar zo ontzettend Brits en leuk maken. Zoals ze zelf ooit al zei: "Ik ben geen sprookjesprinses en zal dat ook nooit worden."

1 Anne is rock 'n roll

© British Monarchy

Ze is niet naar een universiteit gegaan, omdat studeren in haar ogen “...een zwaar overschat tijdverdrijf is.” Ze zei op de nationale televisie dat ze niet van kinderen hield, beweert zelden een boek uit te lezen en schat The Rolling Stones en Bread muzikaal hoger in dan Puccini of Verdi.

"Studeren is een zwaar overschat tijdverdrijf"

2 De prinses is zuinig

© Countryfile

Waar haar broers bekend staan als ‘big spenders’, is Anne (56) buitengewoon zuinig: ze slaapt in Gatcombe Park al ruim dertig jaar in hetzelfde hemelbed, in een kamer die steeds opnieuw lichtgroen wordt geverfd, want de in 1973 ingeslagen verf is nog steeds niet op. Op een chaise longue zit een twintigtal teddyberen, waarvan het meest versleten exemplaar haar het dierbaarst is: hij ligt vaker in haar bed dan haar huidige echtgenoot. Die is zelfs niet als foto vertegenwoordigd in haar slaapkamer; alleen haar moeder staat er in een zilveren lijstje op het nachtkastje.

3 Ze doet niet aan kunstjes

© British Monarchy

Als hardst werkende royal van Engeland is ze betrokken bij 222 goede doelen. Ze is wars van plichtplegingen en haat notabelen, wat haar aan de geuzennaam Princess Sourpuss ofwel Prinses Zuurpruim hielp. “Ik doe geen kunstjes,” snauwde ze ooit in Afrika tegen fotografen die voorstelden dat ze met een donker kindje zou poseren. “Ze is geïnteresseerd in wetenschap en feiten,” zegt Carolyn Miller van Save The Children, een liefdadigheidsorganisatie waar Anne in 1970 voorzitter van werd. “Zoals Diana erop los knuffelde, dat is niets voor haar. Ze heeft andere kwaliteiten.” Zoals een stalen blik, waarmee ze rijke vrienden moeiteloos geld uit de zak klopt. Anne werkt daarnaast voor St. John Ambulance (een organisatie die jong talent aanmoedigt) en is bestuurslid van het Internationale Olympisch Comité.

4 Anne is ontzettend bazig

© British Monarchy

Wie meent dat ze als op één na oudste altijd in de schaduw van Charles heeft gestaan, heeft het mis: “Charles had geen schijn van kans,” zegt hofinsider Eileen Parker. “Anne was hem in alles de baas. Ze was een onvoorstelbaar assertief kind. Als ze erg boos was, gooide ze van alles naar zijn hoofd. Het was echt een krengetje.” In een poging al deze agressie in goede banen te leiden, kocht prins Philip voor beide kinderen een paar bokshandschoenen en deed een poging zijn zoon het begrip zelfverdediging en zijn dochter fair play bij te brengen. Fanatieke Anne moest van haar krijsende broer worden afgetrokken, de bokshandschoenen werden opgeborgen en zijn nooit meer tevoorschijn gehaald. Deze foto is volledig in scène gezet: "Geen van ons was ooit een ster achter de piano," volgens Anne.

5 'Draak van een meid'

© Holdhard / Instagram

Als tiener ging Anne al haar eigen gang: ze leefde voor haar paarden, danste op haar 18de in West End op het podium tussen de naakte cast van de hippiemusical Hair en werd regelmatig dronken in nachtclub Annabel’s. Koninklijke fotograaf Cecil Beaton noemde haar ‘een draak van een meid’ en slikte extra maagtabletten als hij een staatsieportret van haar moest maken. En tijdens een bezoek aan Amerika in 1970 werd de prinses omschreven als ‘snobistisch, pruilend, verwend, verveeld, chagrijnig en hooghartig’. Zelf gaf ze toe niet erg geschikt te zijn voor het PR-gedeelte van haar titel: “Ik ben eigenlijk alleen ontspannen en blij als ik paard rij. Wanneer ik op een horde afga, kan het ’t paard niet schelen dat ik van koninklijke bloede ben.”

"Als ik in het openbaar verschijn, verwachten mensen dat ik hinnik, mijn tanden ontbloot, over de grond schraap en met mijn staart zwaai"

6 Anne is een paardenmeisje

© British Monarchy

De ‘Princess Royal’ is de eerste van de Britse koninklijke familie die ooit heeft meegedaan aan de Olympische Spelen (haar dochter Zara is inmiddels in haar voetsporen getreden). Op haar 21ste won Anne de individuele titel van het European Eventing Championship en in 1971 werd ze door de BBC uitgeroepen tot Sport Persoonlijkheid van het Jaar. De paarden waar ze het meest heeft gewonnen, zijn Doublet (eigen kweek) en Goodwill, een paard van haar moeder. “Als ik in het openbaar verschijn, verwachten mensen dat ik hinnik, mijn tanden ontbloot, over de grond schraap en met mijn staart zwaai,” zei ze ooit over haar reputatie als ‘paardenmeisje’. Zelfs haar naaste familie vindt haar paardenpassie buitensporig: “Het is dat Anne niet met haar paard kon trouwen, anders had ze echt niet voor Mark gekozen,” zei broer Charles over haar eerste huwelijkspartner en haar moeder verzuchtte destijds: “Het zou me niet verbazen als haar kinderen met vier benen ter wereld zouden komen.”

7 Erg ijdel is de prinses niet

Anne is met stip de slechtst geklede royal ter wereld: haar avondjurken lijken op nachtponnen en ze draagt vrijwillig afdankertjes van haar tante Margaret. “Als je de mode volgt, moet je elk jaar nieuwe kleren kopen en dat is niets voor mij,” zegt ze. “Sommige kleren heb ik al jaren en ik zal ze blijven dragen, omdat ik ze leuk vind.” Ze draagt zonder knipperen kleding van dertig jaar geleden. En past die ook nog: ze heeft al haar hele volwassen leven maat 40.

8 Bevriend met Camilla

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Anne - geestig, bazig, sexy op een aardse manier – heeft zich altijd erg op haar gemak gevoeld in het gezelschap van mannen. Polospeler Sandy Harper was op haar 19de haar eerste serieuze liefde, op haar 21ste gevolgd door Andrew Parker-Bowles, met wie het niets werd omdat hij katholiek was. Hij nam genoegen met Camilla, die toen al een belangrijke rol speelde in het leven van Charles. Anne en Camilla zijn al jaren goed bevriend. “We zijn allebei vrouwen die niet schrikken van de geur van mest of modderige honden op de bank,” zei Camilla ooit.

9 Nuchter over kinderen

Anne's kinderen Peter en Zara Phillips kregen op verzoek van de prinses geen titel van de Queen, om ze een zo normaal mogelijk leven te gunnen. Een echte moederkloek was Anne niet: "Alles wat je als moeder moet doen, komt meestal nogal ongelegen." Haar kleinkinderen vindt ze daarentegen enig. Ze heeft er drie: kleindochters Savannah (5) en Isla (4) zijn van Peter en zijn vrouw Autumn. Zara kreeg met Mike Tindall dochter Mia. Anne is dol op alle drie en zette hen zodra ze konden zitten op een pony.

10 Respect voor de Queen

© Royal Albert Hall

Anne leerde als kind te buigen voor haar moeder als die de kamer binnenkwam en staat onbewust nog altijd op, als haar de Queen haar belt.

11 Living Apart Together?

© BBC

Anne is in 1989 gescheiden van Captain Mark Phillips, vader van Peter en Zara (1981). In december 1992 hertrouwde Anne met marineofficier Timothy Laurence, met wie ze sinds 2001 echter nog slechts zelden samen wordt gesignaleerd. De Windsors behandelen hem meer als hoveling dan als familielid en vrienden omschrijven hem als ‘een stille man die haar niet tegenspreekt en goed is in Martini’s mixen.’ Oh dear.

12 Ze is een perfectioniste

Hoewel iedereen de informaliteit van Gatcombe Park roemt, dienen vrienden haar in gezelschap wel ‘Koninklijke Hoogheid of ‘Ma’am’ te noemen. Als gast is ze bijna even erg als haar tante prinses Margaret was. Anne stuurt niet alleen een lijst van dingen die ze wel en niet wil eten, maar ook een van ‘geschikte gespreksonderwerpen’, zodat de gastvrouw zich op haar paardenpraatjes kan voorbereiden.

"Not bloody likely! En ik heb geen twee miljoen pond!"

13 Anne de Koelbloedige

Op 20 maart 1974 was ze op weg naar Buckingham Palace het doelwit van een mislukte kidnap, toen Ian Ball haar limousine blokkeerde met zijn eigen wagen, eruit sprong en een wapen trok om daar zes schoten mee te lossen. Enkele omstanders raakten gewond, toen Ball zijn wapen op de prinses richtte en schreeuwde dat ze met hem mee moest komen omdat hij 2 miljoen pond losgeld wilde. Haar respons was typerend voor haar stiff upperlip: ‘Not bloody likely! En ik heb geen twee miljoen pond!’ Ball werd overmeesterd en brengt zijn dagen sindsdien in een inrichting door.

14 Lakse hondenmoeder

Ze is het eerste lid van de koninklijke familie dat voor de rechter moest verschijnen sinds Charles I werd beschuldigd van landverraad. In 2001 gaf Anne toe 93 mijl per uur (23 mijl te hard) te hebben gereden op een tweebaansweg en kreeg naast vijf strafpunten op haar rijbewijs een boete van 400 pond. Een jaar later moest ze weer voorkomen, ditmaal omdat haar hond Dotty twee jongetjes had aangevallen tijdens een wandeling. Toen kreeg ze 500 pond boete en het bevel met Dotty een gehoorzaamheidscursus te volgen. In 2003 beet een van haar andere bull terriers, Florence, de lievelingscorgi (Pharos) van de Queen dood. Haar moeder deed geen aangifte, maar de betrekkingen tussen moeder en dochter waren daarna een tijdje ver beneden het vriespunt. Niet lang daarna beet Florence ook nog een dienstmeisje, dat besloot er geen zaak van te maken, omdat de hond dan zeker zou moeten worden afgemaakt. Misschien had ze het beter bij een gezellige labrador kunnen houden...

15 Ze wordt alom gerespecteerd

© BBC

Prinses Anne was lange tijd niet zo populair bij de Britten, maar is inmiddels een van de geliefdste leden van de koninklijke familie. Anne’s plichtsbesef steekt positief af bij de geldverspilling van Andrew en Edward, en de wereldvreemdheid van Charles. Daarmee is ze toch een beetje de prins Harry - ze spelt hem hier een medaille op - van haar generatie. Het is sexy noch glamoureus om te worden bewonderd worden om ouderwetse no nonsense en zuinigheid, maar er zijn al sprookjes gesponnen om minder.

Een langere versie van dit artikel verscheen eerder in Tweed en is ge-update door de auteur.