Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó communiceerde Madeleine Albright met haar broches

'Read my pins' was haar manier om een boodschap over te brengen. Je leest het hier vaker: fashion is zoveel meer dan kleding, je kunt er van alles mee zeggen. De eerder deze week overleden Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright stond bekend om haar ongekende CV en pres...

Zó communiceerde Madeleine Albright met haar broches

'Read my pins' was haar manier om een boodschap over te brengen.

Je leest het hier vaker: fashion is zoveel meer dan kleding, je kunt er van alles mee zeggen. De eerder deze week overleden Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright stond bekend om haar ongekende CV en prestaties...

... maar ook om haar omvangrijke broche-collectie, waarmee ze haar boodschap kracht bijzette en hier en daar een staatshoofd / dictator subtiel mee trolde.

1 De Slang

Het begon allemaal in de jaren negentig toen Saddam Husseins huisdichter haar een 'slang die zijn weerga niet kent' noemde. Madeleine droeg voor haar eerstvolgende meeting met Irakese officials uitdagend een slangenbroche, om haar punt te maken.

Naar een NAVO-meeting droeg ze deze knipoog naar de ridders van de ronde tafel

"Ik ben altijd al dol geweest op costume jewelry," zei ze later in In Style. "Maar het was nooit eerder tot me doorgedrongen dat een broche ook kan dienen als diplomatiek symbool. Dus ben ik maar eens flink gaan shoppen."

"Op goede dagen wilde ik voorspoed en geluk projecteren, dan koos ik voor zonnen, lieveheersbeestjes, bloemen en ↑  luchtballonnen die stonden voor hoop en verwachting. Op slechte dagen pakte ik spinnen en carnivoren. Als we in het Midden-Oosten weer amper vooruitgang boekte, spelde ik een slak op. En als ik met crabby mensen (kribbige mensen) van doen had, werd het een krab. Het begon andere diplomaten op te vallen en als ze me vroegen wat ik die dag van plan was, zei ik altijd: 'Read my pins' (kijk maar naar mijn broche)."

2 De ijsvogel

Op 24 februari 1996 schoten Cubaanse gevechtspiloten twee ongewapende burgervliegtuigen uit de lucht boven de internationale wateren tussen Cuba en Florida. In hun verklaring pochten de piloten dat ze 'de ballen van hun slachtoffers' hadden verwoest.

Albright zei: "Dit heeft niets te maken met ballen, dit is een laffe actie." Ze droeg haar ijsvogel-broche ondersteboven als tegen van rouw om de vier Cubaanse-Amerikanen die het leven hadden gelaten.

3 De zeearend

Toen ze als eerste vrouw ooit werd ingezworen als minister van Buitenlandse Zaken droeg ze een broche van een Amerikaanse zeearend, de nationale vogel van de Verenigde Staten.

4 De bug  

"Toen we erachter kwamen dat de Russen ons afluisteren (bugging in het Engels), deden we wat diplomaten doen: we ondernamen actie," zei Albright.

"De eerstvolgende keer dat ik de Russische minister van Buitenlandse Zaken ontmoette, droeg ik een enorm insect (een bug) en hij wist precies waar ik aan refereerde."

5 De bij

Als minister van Buitenlandse Zaken was Madeleine intensief betrokken bij de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten.

Hier luistert ze in Gaza mee met een telefoongesprek op de speaker tussen Yassar Arafat en Bill Clinton. "Ik droeg een bij voor Yasser Arafat omdat bijen kunnen steken en ik een scherpe boodschap voor hem had," zei ze daar later over. Oh Madeleine, we gaan je missen…

Foto's © Getty Images / Read my Pins State.Gov US, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in