Zó blijft Martha Stewart (81) fit & fabulous

Martha Stewart 2022
© Getty Images

Ze bouwde een lifestyle-imperium op in een tijd dat dit nog geen trend was. Ze zat geruime tijd in de gevangenis en kwam er ook weer met opgeheven hoofd uit. Ze heeft een jaloersmakende vriendschap met Snoop Dogg met wie ze schaamteloos blowt, drinkt en rapt. En ziet er ondanks alles toch reuze fris en fruitig uit: wat is het geheim van de eeuwige jeugd van Martha Stewart?

Lichaamsbeweging

"Ik rij minimaal eens per week op mijn prachtige Friese paarden," zegt Martha in Prevention. "En ik zit eigenlijk maar weinig, ik ben altijd bezig: wandelen, hiken, tuinieren. Ik ben eeuwig aan het planten en onkruid wieden, ik ben altijd aan het ontwerpen en ik ben veel buiten. Ik heb ook veel dieren waar ik voor moet zorgen, daar kun je het ook heel, heel druk mee hebben."

Beautyregiem

"Met een schoon gezicht gaan slapen is wat mij betreft een must. Ik gebruik een vitamine C serum en een peptide serum om de boel goed gesmeerd te houden. Meestal Mario Bedascu, omdat ik die heel betaalbaar vind voor wat het te bieden heeft."

Groene sapjes

"Ik eet goed. Ik maak mijn eigen groene sapjes, elke ochtend, van groenten uit mijn eigen tuin. Volgens mij heeft dat ook veel te maken met hoe je huid en haar eruit zien. Ik ben gek op gekookte eieren en ik eet veel vis, dat is mijn favoriete bron van proteïne." Truffelolie haat ze: "Het is fake, het is kunstmatig, het plakt aan je smaakpapillen, het verpest al je gerechten – laat het links liggen."

Instelling

"Nieuwsgierigheid, creativiteit, inspiratie, informatie – al die dingen zijn heel belangrijk voor me, daar draait mijn leven om. Ik ben niet bang om ouder te worden, ik heb niet het gevoel dat ik veel kennis ben verloren die ik door de jaren heen heb opgedaan. Misschien dat ik wel eens een naam vergeet, maar dat overkomt iedereen wel eens."

Ouder worden

"Je wordt ouder vanaf het moment dat je wordt geboren, dus je kunt er maar beter goed mee omgaan," zegt Martha. "Ik vind het heel belangrijk om elke dag iets nieuws te leren. Het is elementair dat je je kennis vergroot zodat je interessante gesprekken kunt aangaan, andere mensen dingen kunt leren en je kleinkinderen kunt helpen hun kennis te vergroten. Ik lees de krant, ik doe hersengymnastiek in de vorm van puzzels en Wordl – je mag jezelf best een beetje blijven uitdagen."

Bezig blijven

"Creatief zijn is vermoedelijk het beste voor je, dat houdt je ziel levend. Als je niet meer creëert, stagneer je. Het helpt om je te omringen met mensen die er ook zo over denken, je inspireert elkaar en maakt elkaar sterker."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in