Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Welkom bij de Happy 50 Club, Stella McCartney!

We hebben er wéér een leuke vijftiger bij.  Happy 50th Birthday, Stella McCartney! De dochter van Beatle Paul en fotograaf Linda McCartney voegt zich vandaag bij de lichting Vrolijke Vrouwelijke Vijftigers die zich door niets of niemand laten belemmeren. Stella groeide op in Engeland, op het plat...

Welkom bij de Happy 50 Club, Stella McCartney!

We hebben er wéér een leuke vijftiger bij. 

Happy 50th Birthday, Stella McCartney! De dochter van Beatle Paul en fotograaf Linda McCartney voegt zich vandaag bij de lichting Vrolijke Vrouwelijke Vijftigers die zich door niets of niemand laten belemmeren.

Stella groeide op in Engeland, op het platteland van Sussex. In de woonboerderij van de MacCartneys was het een dolle boel: Keith Richards zat er regelmatig naast de huisgeit op de bank.

Haar moeders inzet voor de bescherming van dieren leerde Stella (hier op de arm bij haar vader) al heel jong dat vegetarisch eten de normaalste zaak van de wereld was. 

De McCartney's in 1975

Op haar 13de raakte ze steeds meer geïnteresseerd in mode en ontwierp en naaide ze haar eerste jasje, op de naaimachine van haar moeder.

Stella met Karl Lagerfeld, Sofia Coppola en haar vader Francis Ford Coppola inm 1987.

Op haar 15de liep Stella stage bij LaCroix waar ze aan de haute couture-collectie mocht werken, waarna ze bij Edward Sexton, de Savile Row-kleermaker van haar vader, nog beter leerde snijden en naaien. "In de drie jaar dat ik in het atelier zat, heb ik amper een mouw leren inzetten," zegt ze. "Kleermakerswerk is als architectuur."

Intussen studeerde ze Fashion Design aan Central Saint Martins waar ze in 1995 afstudeerde met een show waarin haar modellen werden gedragen door supermodellen Naomi Campbell, Yasmin Le Bon en Kate Moss. "Ik kan het ook niet helpen dat ze mijn vriendinnen zijn," zei Stella daarover. "Ze waren bereid het gratis te doen, net als andere vriendinnen die meeliepen." Later vond ze het "naïef van mezelf dat ik dacht dat dit geen gedoe zou opleveren."

Twee jaar later werd Stella al benoemd tot creative director van Chloe, wat haar van Karl Lagerfeld de sneer opleverde dat ze alleen was gekozen om haar beroemde achternaam 'in de muziek'. McCartney bewees zijn ongelijk en leverde collecties af met soepele, chique designer wear voor werkende vrouwen, die er  zowel op kantoor als op het schoolplein leuk uit wilden zien, zonder zich steeds te moeten verkleden. De euforische foto is gemaakt na haar eerste show. 

In 2001 begon ze voor zichzelf ("Het was heel eng," zegt ze. "Ik was 'paniekaanval-bang'") en bouwde haar brand uit tot een imperium met 51 winkels, vele verschillende collecties (athleisure, herenmode, sieraden, kinderkleding en lingerie)  samenwerkingen en cosmetica. Wie goed naar haar ontwerpen kijkt, ontdekt er al snel iets van haar ouders in, die er een uniseks garderobe op nahield. Vooral haar moeder had invloed, in de vorm van boho silhouetten, zachte stoffen en vintage details. Zoals Stella zelf zegt: "Ik ben een vrouw die ontwerpt voor vrouwen."

Alles wordt geproduceerd volgens Stella's principes: ze gebruikt geen leer of bont en produceert zo duurzaam mogelijk. "Het is wel eens frustrerend om de juiste biologische verf te vinden," zegt ze. "Ik wil dat het goed is, het moet wel kwaliteit hebben. Daar gaat tijd in zitten, maar uiteindelijk lukt het altijd. Het kan echt. Mijn intentie is om schouder aan schouder te staan met conventionele modehuizen en te laten zien dat je respectvol kunt zijn in je productieketen. Ik doe dit niet omdat ik een makkelijk leven wil."

McCartney is sinds 2003 getrouwd met uitgever Alasdhair Willis, met wie ze vier kinderen heeft: zonen Miller (2005) en Beckett (2008) en dochters Bailey (2006) en Reiley (2010).  

Deze foto is uit 2013, bik een optreden van (o)pa Paul. Stella verdeelt haar tijd tussen haar huis in Londen en een fraai biologisch gerund landgoed in the country, waar ze graag paardrijdt.

"Ik verwacht niet dat er veel veranderd," zegt ze over haar vijftigste verjaardag. "Ik ben wie ik ben en waar ik voor sta. Een ander getal wijzigt daar niets in."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in