Wát een mooie ode aan Bibian Mentel

Wát een mooie ode aan Bibian Mentel
© Dana van Leeuwen

Over omgaan met tegenslagen en  liefde voor het leven.

Als er iemand is die de afgelopen dagen diepe indruk heeft gemaakt, is het topsporter Bibian Mentel. De paralympische snowboarder beleeft haar laatste dagen, na een decennialange strijd tegen kanker, en ziet het einde met moed en buitengewone waardigheid onder ogen.

Onze collega's van Margriet vroegen haar een half jaar geleden, toen Bibian zich nog goed genoeg voelde, als gasthoofdredacteur. Dat leverde een uniek nummer op, vol positiviteit en persoonlijke verhalen met onder andere haar moeder, goede vriendin Floortje Dessing én een prachtige brief aan Bibian van haar man Edwin, waaruit we een stukje mogen laten lezen:  

De brief van Edwin aan zijn Bibian

"Ik ben gevallen voor je prachtige lach en stralende ogen, verliefd geworden op het ietwat verlegen meisje dat niet beseft hoe superstoer ze is en gaan houden van de warme vrouw die altijd klaarstaat voor iedereen. Of je nu op een snowboard staat of dat ik je moet voortduwen in een rolstoel, voor mij blijf jij altijd mijn stoere, lieve Bieb.

'Uit liefde zal ik je lieve hart niet reanimeren'

De laatste jaren komt de kanker helaas steeds sneller terug. We kregen de vraag wat ik zou doen wanneer jouw lieve hartje stil zou komen te staan. De specialisten hadden reanimatie afgeraden, maar waren bang dat ik dat dan uit liefde toch zou proberen. Ik heb jou toen beloofd dat ik juist door die liefde de kracht zal kunnen opbrengen om dat niet te doen." 

Wát een mooie ode aan Bibian Mentel

Edwins hele brief lees je hier en is één van de vier brieven van mannen die Bibian dierbaar zijn. Naast Edwin schreven ook zoon Julian, goede vriend Humberto Tan en Peter Heerschop een brief aan Mentel, die over haar rol als gasthoofdredacteur zegt: "Het resultaat is een kijkje in mijn leven. Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven." De Mentel Margriet ligt nu in de winkel en is hier te bestellen, nu zonder verzendkosten.