Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vrouwendag: Irene Montero is de Spaanse minister die dingen voor elkaar krijgt

Geen woorden, maar daden: Spaanse minister Irene Montero zorgt daadwerkelijk voor wetgeving die vrouwen beter beschermt.

Irene Montero

Geen loze woorden, Irene Montero zorgt daadwerkelijk voor wetgeving die vrouwen beter beschermt.

Irene Montero, de Spaanse minister voor Gelijkheid, geëngageerd feminist en moeder van drie kinderen, is sinds haar aanstelling in 2020 het boegbeeld van de Europese emancipatie geworden, in de zin dat ze daadwerkelijk werk maakt van betere bescherming van (de rechten) van vrouwen.

Getty Images

Nog geen vijftig jaar geleden moesten Spaanse vrouwen toestemming van hun vader of echtgenoot hebben om te mogen werken, onder Montero's bezielende leiding is het een land geworden waar feminisme den ter wereld geworden. Ze is ervan overtuigd dat een feministische maatschappij een betere samenleving betekent voor vrouwen én voor mannen.

Getty Images

Haar ministerie heeft bijvoorbeeld maatregelen genomen om het stijgend aantal gevallen van huiselijk geweld aan te pakken. Zo is er een crisiscomité voor femicide opgericht.

Alleen ja is ja

'Er moet een einde komen aan seksuele terreur en de cultuur van verkrachting,' aldus Montero die er wetgeving van maakte met de Solo sí es sí wet (alleen 'ja' betekent 'ja'; door de 'ja-wet' is seks alleen toegestaan als beide partners daarmee expliciet hebben ingestemd). Een hele cultuurschok voor een land waar seksisme door mannen doodnormaal wordt gevonden.

De wet gaat verder dan alleen partnergeweld, maar beschermt ook slachtoffers van verkrachting, seksueel misbruik, grensoverschrijdend gedrag op het werk, op school of aan de universiteit, genitale verminking of gedwongen huwelijk, gynaecologisch misbruik, seksuele uitbuiting en vrouwenhandel.

'Seksueel geweld vraagt om een antwoord van de staat'

"Seksueel geweld is enorm genormaliseerd en onzichtbaar in onze samenleving," zegt Montero. "Ongewenst betast worden in het openbaar vervoer, verkrachting, seksuele intimidatie op de werkvloer – het moet allemaal worden gezien als geweld dat het leven van vrouwen kan verwoesten. Het vraagt om een antwoord van de staat. Al die slachtoffers hebben rechten en de publieke macht moet erover waken dat die gerespecteerd worden."

Getty Images

Montero heeft ook wetgeving geïntroduceerd die de rechten van LGBTQ'ers verbetert. Spanje verruimde daarnaast een aantal wetten op het gebied van genderzelfbeschikking en abortus. Ook voert het land betaald menstruatieverlof in, als eerste in Europa. Scholen en gevangenissen moeten gratis menstruatieproducten aanbieden. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook overgangsverlof op de agenda komt.

Vrouwenhaat

Het is niet zonder slag of stoot gegaan: Irene is zelf vaak het slachtoffer van vrouwenhaat, zowel door haar politieke tegenstanders als op de socials. "Dit is wat er gebeurt als de feministische beweging terrein wint," zegt ze. "Er is een continue strategie om je de grond in te trappen of je privéleven onder een vergrootglas te leggen, om vrouwen die tijdelijk op de voorgrond staan te ontmoedigen. Daarom moeten we sterk zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen die niet de rechten hebben die ze zouden moeten hebben."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images