Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verdrietig: Léonie Sazias (65) overleden

De oud-presentatrice en voormalig politica knokte al jaren tegen darmkanker. Voormalig tv-presentatrice en oud-Kamerlid voor 50PLUS Léonie Sazias is overleden. Ze was 65 jaar. Dat laat Jan Nagel, erevoorzitter van de partij, namens de familie van Sazias weten aan het ANP. Ze was al een tijd ziek....

Verdrietig: Léonie Sazias (65) overleden

De oud-presentatrice en voormalig politica knokte al jaren tegen darmkanker.

Voormalig tv-presentatrice en oud-Kamerlid voor 50PLUS Léonie Sazias is overleden. Ze was 65 jaar. Dat laat Jan Nagel, erevoorzitter van de partij, namens de familie van Sazias weten aan het ANP. Ze was al een tijd ziek.

Sazias was van 2017 tot 2021 Kamerlid, maar moest in die periode al eens acht maanden vervangen worden omdat er darmkanker bij haar was geconstateerd. Ze stelde zich uiteindelijk niet voor herverkiezing beschikbaar.

In 2020 poseerde Léonie samen met haar man Cees voor onze rubriek Relatiegeheimen

Voor ze de politiek inging, begon Sazias haar carrière in de jaren tachtig bij Veronica. Ook maakte ze programma's voor de AVRO, TROS en Omroep MAX. Haar grootste successen waren De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, met Martin Gaus. Bij MAX presenteerde ze op de radio Wekker-Wakker!

Sazias deed in 2006 haar intrede in de politiek in de Hilversumse gemeenteraad. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kwam ze op de tweede plek van de lijst 50PLUS en kreeg ze ruim 50.000 voorkeursstemmen. Ze zette zich in haar tijd in de politiek onder andere in voor de behandeling van kanker.

Toen ze afscheid nam van de Kamer, zei toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib over Léonie: "Van Veronicababe tot Binnenhoftijger. Het zou zomaar de titel van uw politieke memoires kunnen worden.”

In 2020 werkte ze met haar man, componist Cees Stolk, mee aan de NOUVEAU-rubriek Relatiegeheimen, waar ze spraken over haar kanker. "Mijn ziekte is al een tijdje vrij stabiel", zei Léonie toen. "Dan wordt het leven normaler. Het lastigste zijn de chemo's, waar ik moe en misselijk van word. Maar goed, dat weten we inmiddels. En Cees zorgt verschrikkelijk goed voor me." Cees: "Je bent voor mij van onschatbare waarde, dus logisch dat ik zuinig op je ben."

Léonie laat naast Cees drie kinderen en twee stiefkinderen achter.

Beeld: Astrid Zuidema