Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Veel animo voor opvang Oekraïners in gastgezinnen

'Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen.' Burgerinitiatief Onderdak Oekraïne krijgt ‘ontelbaar’ veel aanmeldingen binnen van mensen die vluchtelingen uit het land willen opvangen in hun woning. "Het is een gekkenhuis, er komen ongeveer vier of vijf mails per minuut binnen”, meldt initiatief...

Veel animo voor opvang Oekraïners in gastgezinnen

'Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen.'

Burgerinitiatief Onderdak Oekraïne krijgt ‘ontelbaar’ veel aanmeldingen binnen van mensen die vluchtelingen uit het land willen opvangen in hun woning. "Het is een gekkenhuis, er komen ongeveer vier of vijf mails per minuut binnen”, meldt initiatiefnemer Huib van Mierlo vandaag.

De man is het initiatief gestart om voorbereid te zijn "op een enorme stroom van vluchtelingen. Het gaat overwegend om vrouwen en kinderen, omdat mannen tussen de achttien en zestig Oekraïne niet uit mogen.”

Van Mierlo is nu bezig met het aanleggen van een database van gastgezinnen. Mensen die het formulier op zijn website invullen, gaan ermee akkoord dat hun gegevens mogelijk gedeeld kunnen worden met het Rode Kruis of het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Onderdak Oekraïne is een van de burgerinitiatieven die op dit moment loopt in het land. Zo bestaat ook RoomforUkraine, van initiatiefnemer Louis de Mast. Ook hij meldt veel aanmeldingen binnen te krijgen van mensen die een kamer of andere leefruimte aanbieden.

Warme en huiselijke omgeving

Huib van Mierlo schrijft op zijn website Onderdak Oekraïne: „In ons land heerst er woningnood en asielcentra zitten zo goed als vol. Al is er amper plaats, toch gaat ook Nederland veel mensen opvangen en helpen. Inventiviteit en daadkracht is geboden om deze mensen te kunnen helpen en aan de vraag te kunnen voldoen. Deze website inventariseert huishoudens die bereid zijn in de privésfeer mensen in een warme en huiselijke omgeving op te vangen.”

Half miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

De laatste stand van zaken als het om vluchtelingen uit Oekraïne gaat, dateert van gistermiddag. Meer dan een half miljoen mensen zijn sinds donderdag hun land ontvlucht, meldt VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi. De meeste vluchtelingen lijken naar Polen te trekken. Daar staan enorme rijen bij de grensposten.

Polen meldt dat in totaal 281.000 vluchtelingen het land binnen zijn gekomen. Gisteren waren voor 7.00 uur al 28.000 mensen de grens overgestoken. Een dag eerder ging het in totaal om zo’n 100.000 personen. Niet alle Oekraïners blijven in Polen. Er reizen ook veel mensen door naar andere Europese landen. Er zijn ook veel Oekraïners die in eigen land op zoek zijn naar een veilig onderkomen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in