Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort: 'Opeens heb je door dat je een collectie hebt'

Niet alleen een neus voor trends, maar ook voor design. Lidewij Edelkoort (72) is een van de bekendste trendvoorspellers ter wereld, met een ongekend oog voor toekomstige trends in fashion en design. Edelkoorts eigen designcollectie is binnenkort te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven, als on...

Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort: 'Opeens heb je door dat je een collectie hebt'

Niet alleen een neus voor trends, maar ook voor design.

Lidewij Edelkoort (72) is een van de bekendste trendvoorspellers ter wereld, met een ongekend oog voor toekomstige trends in fashion en design.

Edelkoorts eigen designcollectie is binnenkort te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven, als onderdeel van de Dutch Design Week later deze maand. Het is de bedoeling dat de collectie er blijft: het museum hoopt een deel aan te kunnen kopen en Lidewij is voornemens ook items te doneren.

Het Van Abbemuseum is een logische plek: Dutch Design brak rond 2000 door en werd wereldvermaard, Edelkoort was van 1999 tot 2008 directeur van de Design Academy Eindhoven, wat de New York Times 'de beste designopleiding ter wereld' noemde. Onder de alumni mensen als Hella Jongerius, Piet Hein Eek en Maarten Baas. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prins Bernhard Cultuurprijs.

Maarten Baas, Smoke piano, een deels verbande piano

Lidewij kocht vaak werk aan van jonge ontwerpers die haar opvielen. "Als je iets ziet en al je haren gaan rechtop staan, dan weet je dat je getuige bent van een belangrijk moment," zegt Edelkoort in Trouw. "Vaak heb ik dan het jaar daarop zoiets verzameld. Ik liet me absoluut leiden door intuïtie. Op een gegeven moment heb je door dat je een collectie hebt."

Heeft het trendorakel nog inzichten voor de nabije toekomst? Volgens Edelkoort wordt het kind in ons een belangrijk thema: "Ik zie overal verjonging, vernieuwing, onschuld, naïviteit. Misschien is het wel het ontlopen van de werkelijkheid." Dit is een van haar huidige favoriete ontwerpen: Nacho Carbonell, Booo Bulb Light. 

De collectie is...

De Edelkoort Collectie is te zien tot 6 november in het Van Abbemuseum. De Dutch Design Week Eindhoven is van 22 tot en met 30 oktober. Museumbezoekers moeten dan een DDW-toegangsbewijs hebben.

Foto's (c) ANP, Getty Images, Van Abbemuseum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in