Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Staatssecretaris Uslu: 'Doodsbedreigingen aan adres schrijvers onacceptabel'

De doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn "onacceptabel", aldus staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu.

Gunay Uslu

De doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn "onacceptabel". Dat heeft staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu op Twitter gezegd. Aanleiding voor deze tweet was het besluit van schrijver Pim Lammers om zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij ontving doodsbedreigingen.

Deze week ontstond er commotie over een verhaal in een literair tijdschrift voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef, over een jongen en zijn trainer. Lammers kreeg onder meer het verwijt een pedofilieactivist te zijn. Hij deed aangifte en noemde de aantijgingen "pertinent onwaar".

Uslu reageerde zondag op de kwestie. Ook de organiserende stichting CNPB zei gisteren nog altijd achter de keuze te staan om Lammers het Kinderboekenweekgedicht te laten schrijven. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn." De stichting zegt verontwaardigd te zijn over de bedreigingen en vindt dat de literaire vrijheid onder extreme en onacceptabele druk is komen te staan.

Op Twitter krijgt Lammers steun van De Taalunie en verschillende schrijvers zoals Roxane van Iperen...

en Heleen van Royen.

Pim Lammers kreeg in 2018 de Zilveren Griffel voor zijn 'transgenderprentenboek' Het lammetje dat een varken is. De toen 24-jarige Lammers was de jongste schrijver ooit die de prijs ontving.

Ook de premier heeft inmiddels gereageerd op de rel. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images