Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Staatssecretaris Gunay Uslu: 'Ik mis de snelheid van het bedrijfsleven'

Hoe bevalt het de staatssecretaris van Cultuur en Media in Den Haag? Ze was directeur van Corendon, ze werd eerder dit jaar staatssecretaris van Cultuur en Media. Tot vreugde van de sector, want Uslu heeft er niet alleen verstand van, ze houdt er ook echt van. Maar alles waar ze aan verbonden was...

Staatssecretaris Gunay Uslu: 'Ik mis de snelheid van het bedrijfsleven'

Hoe bevalt het de staatssecretaris van Cultuur en Media in Den Haag?

Ze was directeur van Corendon, ze werd eerder dit jaar staatssecretaris van Cultuur en Media. Tot vreugde van de sector, want Uslu heeft er niet alleen verstand van, ze houdt er ook echt van. Maar alles waar ze aan verbonden was - het Eye Filmmuseum, het Niod-fonds, het Mauritshuis, de Vereniging Rembrandt – moest ze opgeven voor het staatssecretarisschap. En dat had ze er voor over, omdat ze kansen zag om dingen beter te maken.

"Ik heb altijd een enorme behoefte gehad dingen te veranderen, van kleins af aan," zegt ze in het Parool. "Ik herinner me dat thuis de televisie aan stond, in zwart-wit, en ik allemaal mannen in een zaaltje heel gewichtig zag zitten doen. ‘Wat is dit?’ vroeg ik aan mijn moeder. ‘Wie zijn deze mannen?’ ‘Deze mannen beslissen over Nederland,’ antwoordde mijn moeder. Waar zijn de vrouwen, dacht ik. Waarom zitten die hier niet? Toen dacht ik ook al: dit ga ik veranderen."

Gunay mist de snelheid van het bedrijfsleven, nu moet ze overleggen met ambtenaren en nog eens overleggen. Staatssecretaris zijn is bovendien een tijdrovende baan, zomaar voor de lol naar een tentoonstelling of een film zit er aanzienlijk minder in. Al doet ze het nog wel: "Als ik voor mijn werk ergens naartoe ga, haal ik op. Dan wil ik horen wat er speelt; zijn er dingen die ik moet weten? Ik loop dan ook door een tentoonstelling en zie ook voorstellingen, maar in de eerste plaats gaat het om ophalen van informatie."

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in