Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sigrid Kaag wil 'perverse algoritmes' verbieden om seksisme tegen te gaan

In de strijd tegen seksisme tegen vrouwen pleit Sigrid Kaag voor een verbod op "perverse algoritmes die opruiende, haatzaaiende of illegale berichten een megafoon geven".

Sigrid Kaag

De vicepremier komt op voor vrouwen, in de aanloop naar Internationale Vrouwendag.

In de strijd tegen seksisme tegen vrouwen pleit D66-leider Sigrid Kaag voor een verbod op "perverse algoritmes die opruiende, haatzaaiende of illegale berichten een megafoon geven".

Volgens Kaag, als doelwit van haat helaas zelf vaak het doelwit, kan de samenleving het zich niet veroorloven om een "giftig klimaat van seksisme te laten bestaan", zei ze op een D66-bijeenkomst in Amsterdam.

'Bedreiging voor de samenleving'

Als deel van de oplossing kijkt Kaag naar de grote sociale platforms, waar vrouwen en minderheden "aangeschoten wild" zijn. "De winsten zijn voor de techreuzen, de kosten voor de maatschappij", zei ze op de bijeenkomst in aanloop naar Internationale Vrouwendag.

Kaag wil die perverse algoritmes verbieden "want deze online-sentimenten vinden altijd hun weg naar het echte leven. Daarmee vormen ze een bedreiging voor onze samenleving."

Gelijke behandeling 

Volgens Kaag verlamt seksisme de democratie en brengt het de vooruitgang van Nederland in gevaar. De bewindsvrouw vroeg aandacht voor de nog immer achtergestelde positie van vrouwen. Zij kunnen nog altijd niet rekenen op gelijke behandeling en de gevolgen daarvan zijn groot, benadrukte Kaag.

'Iedereen moet mee kunnen doen'

"Vrouwen zouden nooit een aarzeling mogen voelen om een stap naar voren te zetten. Dat die aarzeling er steeds vaker wél is, dát is het probleem. Dat is niet alleen slecht voor vrouwen zelf, het is ook schadelijk voor ons land. Onze democratie werkt niet goed als niet iedereen mee kan doen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in