Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sigrid Kaag stopt als minister en krijgt topbaan bij VN

Sigrid Kaag stopt als minister en wordt per 8 januari VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza.

 Minister of Finance Sigrid Kaag

Sigrid Kaag stopt per 8 januari als demissionair minister van Financiën en vicepremier, en gaat aan de slag als VN-gezant voor wederopbouw van de Gazastrook. Dat laat ze weten in een bericht op X.

"Afgelopen zomer heb ik mijn vertrek uit de Nederlandse politiek al aangekondigd", schrijft Kaag. "Dit moment is sneller dan voorzien." Ze zegt door VN-secretaris-generaal Guterres te zijn gevraagd voor de functie.

"Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid zijn altijd mijn drijfveren geweest", schrijft Kaag. Ze zegt te hopen als VN-gezant een bijdrage te leveren aan een betere toekomst.

In haar nieuwe rol zal Kaag humanitaire hulp naar Gaza faciliteren, coördineren, monitoren en verifiëren, laat de VN weten in een verklaring. Ze zal daarnaast een "mechanisme" opzetten om humanitaire hulp via staten die geen partij zijn in het conflict te versnellen.

Kaags benoeming is in lijn met de resolutie waarmee de VN-Veiligheidsraad vorige week instemde. Die pleit voor het "scheppen van voorwaarden voor een duurzame beëindiging van de vijandelijkheden" in Gaza. Ook de versnelling van het leveren van hulpgoederen wordt daarin benoemd.

"Goed nieuws", noemt demissionair premier Rutte de benoeming van Kaag eveneens op X. "Ik ben ervan overtuigd dat Sigrid Kaag de kennis en ervaring meeneemt deze taak als geen ander te vervullen."

Daarnaast zegt hij dat Kaags partijgenoot Rob Jetten (D66), demissionair minister voor Klimaat en Energie, de functie van minister van Financiën zal waarnemen tot er een opvolger is gevonden. "Marnix van Rij zal tot die tijd de feitelijke werkzaamheden verrichten." Van Rij is demissionair staatssecretaris van Financiën.

Ervaring bij VN

Kaag was in het verleden ook al werkzaam voor de VN. Zo werkte ze in 1994 voor VN-hulporganisatie UNRWA in Jeruzalem en was ze VN-adviseur in Khartoem en Nairobi en onder-secretaris-generaal van de VN in Syrië en Libanon.

Twee weken geleden, in een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen, zei Kaag graag weer in het buitenland aan de slag te gaan. "Ik kijk uit naar een andere vorm van vrijheid, naar het vervullen van andere rollen", zei Kaag in dat gesprek.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images