Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring

'Ik aanvaard de consequenties.' Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken, nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannam. Ook de motie van afkeuring tegen minister Ank Bijleveld van Defensie kreeg steun, maar zij blijft. Kaag blijft wel aan als partijleider e...

Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring

'Ik aanvaard de consequenties.'

Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken, nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannam. Ook de motie van afkeuring tegen minister Ank Bijleveld van Defensie kreeg steun, maar zij blijft. Kaag blijft wel aan als partijleider en fractievoorzitter.

Kaag kreeg de motie in de nacht van woensdag op donderdag aan haar broek vanwege de chaotische aftocht van Nederland uit Afghanistan. Het wordt haar vooral aangerekend dat de evacuatieoperatie van ambassadepersoneel en Afghanen die voor Nederland werkten zo rommelig verliep.

'Ik kan niet anders als eindverantwoordelijke als minister de consequenties aanvaarden'

Kaag zei in een toelichting in de Kamer: "Uw kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders als eindverantwoordelijke als minister de consequenties aanvaarden. Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn. Het was een grote eer." Ze sloot haar woorden af met: "Gods zegen."

Kaag zei daarna dat dit niet het einde van haar politieke loopbaan is. "Ik ga leuk door als D66-fractieleider. Ik sta pal achter de inhoud. Het ambt was een prachtambt, een roeping, ik ga het missen, maar dit is de afweging."

Wat meespeelt is dat Kaag in april na een motie van afkeuring tegen Rutte hintte dat zij zou zijn opgestapt na zo'n motie. "Ik zou zelf niet doorgaan, maar ik ben een ander mens,” zei ze. En: "Het zou mij in het diepste raken, laat ik het zo stellen. Ik zou daar mijn eigen conclusies aan verbinden.” Nu zit zij zelf in een soortgelijke positie, lijkt het. 

Verschil is wel dat de motie van afkeuring tegen Rutte gericht was op zijn persoon. De motie van afkeuring tegen Kaag is anders geformuleerd: Kaag wordt aangesproken als ‘eindverantwoordelijke’, maar de handelswijze van het hele kabinet wordt afgewezen. Maar Kaag koos dus alsnog voor een vertrek. 

Foto's (c) Nouveau, ANP, D66

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in