Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sigourney Weaver (71): 'Als je zo lang bent, laten mensen je wel uitspreken'

'Dit werk is een stok achter de deur om fit te blijven.' Sigourney Weaver is vooral bekend om haar Alien-films, waarmee ze aantoonde dat vrouwen wel degelijk succesvolle actieheldinnen kunnen zijn. Ze baande er een pad mee voor een hele generatie vrouwen die hun eigen stunts doen. Daarnaast hoort...

Sigourney Weaver (71): 'Als je zo lang bent, laten mensen je wel uitspreken'

'Dit werk is een stok achter de deur om fit te blijven.'

Sigourney Weaver is vooral bekend om haar Alien-films, waarmee ze aantoonde dat vrouwen wel degelijk succesvolle actieheldinnen kunnen zijn. Ze baande er een pad mee voor een hele generatie vrouwen die hun eigen stunts doen.

Daarnaast hoort ze natuurlijk bij de Avatar films, alweer groots en meeslepend. En hoewel ze blij is met het werk, verlangde ze stiekem toch naar weer eens een wat intiemere film.

Het werd My Salinger Year, gebaseerd op de gelijknamige memoires van Joanna ­Rakoff over haar tijd als assistent van de ­literair agent van J. D. Salinger, de auteur van de klassieker The catcher in the rye.

De film gaat over een jonge vrouw die zich afvraagt of ze haar artistieke ambities kan waarmaken. Stelde ze zichzelf die vraag ook wel eens? "Oh ja!" zegt ze in De Standaard. "Dag na dag dacht ik dat ik een ­mislukkeling was. Mijn verwachtingen ­lagen ver onder nul. Op de theaterschool hadden ze me zonder omwegen gezegd dat ik geen talent had. Toen ik in New York aankwam, begon ik non-stop te werken zonder ervoor betaald te worden."

"Vier jaar lang kon ik niet eens een agent krijgen. Niemand wist wat ze met me aan moesten. Ik was een comedian, maar dan een van een meter tachtig. Ze dachten dat ik nooit een rol zou vinden." Ook toen ze wél succes kreeg bleef haar lengte een dingetje: in 'The year of living dangerously' (1982) speelde Mel Gibson de meeste scènes op een kratje, om niet naast haar in het niet te vallen. 

Het had volgens haar ook voordelen om er niet uit te zien als een kleine  blondine, vaak het favoriete archetype in Hollywood. Zo is ze nooit lastig gevallen in #MeToo situaties en heeft altijd respect gekregen: "Ik ben zo groot dat mensen me wel laten uitspreken. Alien deed mijn reputatie ook goed. Die rol gaf me het imago dat er met mij niet te spotten viel."

Het heeft haar een carrière van 42 jaar opgeleverd. Hoe houdt ze het vol? "Ik eet al jaren zo veel mogelijk vegan," zegt ze in Stellar. "Mijn man (ze is al 37 jaar getrouwd met Jim Simpson), mijn dochter en ik proberen minimaal vegetarisch te eten. En dit werk is een enorme stok achter de deur om fit te blijven. Uithoudingsvermogen gaat voor alles."