Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Scarlett Johansson sleept Disney voor de rechter

Ze wil compensatie voor het te vroeg streamen van Black Widow. Je kunt zeggen: 'Waar heb je het over? Je krijgt miljoenen voor een paar weken leuk werk.' En veel mensen roepen dat ook tegen Scarlett Johannson (36), die Disney van contractbreuk beschuldigt. Maar laten we eerlijk zijn, als Scarlett...

Scarlett Johansson sleept Disney voor de rechter

Ze wil compensatie voor het te vroeg streamen van Black Widow.

Je kunt zeggen: 'Waar heb je het over? Je krijgt miljoenen voor een paar weken leuk werk.' En veel mensen roepen dat ook tegen Scarlett Johannson (36), die Disney van contractbreuk beschuldigt.

Maar laten we eerlijk zijn, als Scarlett een man was, dan zou het heel normaal worden gevonden dat die zijn recht haalde.

Wat is er precies aan de hand? Johansson speelt de hoofdrol in Black Widow, een Marvel Studios film. Disney is eigenaar van Marvel en bracht, anders dan in het oorspronkelijke contract zou staan, de film tegelijk in de bioscopen en op het eigen streamingplatform Disney Plus uit.

Abonnees van Disney Plus konden de film zien met een zogenaamde vip-toegang van 21 euro, althans in Nederland. Aangezien de betaling van de actrice grotendeels is gekoppeld aan een percentage van de opbrengst in de bioscopen, wil Johansson compensatie. 

Disney mepte meteen hard terug en noemde de aanklacht ‘triest en schrijnend’. "Ze krijgt al een loon van 17 miljoen euro en is ruimschoots gecompenseerd voor de première op de streamingdienst. Het is jammer dat Scarlett niet meer begrip heeft voor de omstandigheden die zijn ontstaan vanwege de coronacrisis."

Onzin, zo zegt Johansson manager Bryan Lourd, voor er vermoedelijk commissie bij inschiet. "Contractbreuk blijft contractbreuk, hoeveel de persoon in kwestie ook verdient. Dat ze haar loon zomaar openbaar hebben gemaakt is schandalig! Ze proberen haar succes als artiest en zakenvrouw tegen haar te gebruiken.

Deze rechtstreekse aanval plegen op haar karakter is erg ondermaats'

Dat ze zo’n rechtstreekse aanval plegen op haar karakter is erg ondermaats voor een bedrijf waarmee erg veel mensen uit de sector al jarenlang succesvol samenwerken. De klacht is ingediend omdat Disney heel goed weet dat ze contractbreuk gepleegd hebben tegenover Scarlett. Voor hen is het namelijk voordeliger, gezien de opbrengsten van Disney+ niet naar de artiesten en financiële partners gaan. Ze hebben dit dus gewoon gedaan om er zélf meer aan te verdienen, ten koste van Scarlett."

Het is voor Scarlett een enorme stap om het grootste entertainmentbedrijf ter wereld aan te klagen. Het is bovendien zeer de vraag of ze nog ooit de lucratieve rol van Natasha Romanoff / Black Widow zal spelen, want je kunt het gerust professionele zelfmoord noemen om een werkgever als Disney voor de rechter te slepen.

Anderzijds kan Scarlett er een precedent mee scheppen. De meeste grote studio’s zijn de afgelopen jaren een eigen streamingplatform begonnen, waarmee ze niet alleen de strijd met Netflix willen aangaan, maar ook minder afhankelijk van de bioscopen willen worden.

Naast Disney (met Disney Plus en Hulu) zijn dat Warner (HBO Max, dat later dit jaar naar Europa komt), Paramount (Paramount Plus) en Universal (Peacock). Dit betekent dat het verdienmodel van acteurs en regisseurs ook verandert. Reken maar dat elke leading man en leading lady deze zaak met argusogen in de gaten zal houden.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in