Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Santa Evita: Hoe Eva Péron er 25 jaar over deed haar laatste rustplaats te vinden

Het is 70 jaar geleden dat Evita Péron stierf. Eva Péron was een fenomeen. Straatarm opgegroeid, opgeklommen als actrice, legendarische First Lady aan de zijde van Juan Péron. Ze was een groot filantroop, suffragette en voorvechter voor de descamisados (de mensen die zich geen hemd kunnen veroorl...

Santa Evita: Hoe Eva Péron er 25 jaar over deed haar laatste rustplaats te vinden

Het is 70 jaar geleden dat Evita Péron stierf.

Eva Péron was een fenomeen. Straatarm opgegroeid, opgeklommen als actrice, legendarische First Lady aan de zijde van Juan Péron.

Ze was een groot filantroop, suffragette en voorvechter voor de descamisados (de mensen die zich geen hemd kunnen veroorloven).  

Maar ook: iemand die topzwaar van de juwelen de armen toesprak en zich wentelde in haute couture, ook al om de armen iets leuks te geven om naar te kijken. Het hinderde hen niet, ze zagen in de glamourgirl en powervrouw eindelijk iemand die opkwam voor hen.

Eva stierf jong, op haar 33ste op een buitengewoon nare manier, aan baarmoederkanker. De rouw die Argentinië overspoelde was ongekend, wat er vervolgens met haar stoffelijk overschot gebeurde surrealistisch.

Evita kreeg een staatsbegrafenis. Haar lichaam werd gebalsemd door een arts, hij zorgde ervoor in afwachting van een monument dat ter ere van haar nagedachtenis wordt gebouwd. 

Voor het zilveren monument af is, pleegde het leger in 1955 een staatsgreep. Juan Perón moest Argentinië ontvluchten, en had geen tijd om het lichaam van zijn vrouw in veiligheid te brengen. 

De nieuwe leiders van Argentinië waren beducht voor de mythische status van Eva Perón, en vreesden dat haar lijk een revolutie zou kunnen ontketenen. Ze besloten haar te laten verdwijnen: twee jaar lang verplaatsten ze haar lijk van de ene verborgen locatie naar de andere, tot ze de hulp inriepen van het Vaticaan. Zo kwam Eva Perón in 1955 in het grootste geheim terecht op een kerkhof in Milaan, waar ze jarenlang onder een valse naam begraven lag.

In 1971 was de vrees voor een grote peronistische revolutie gaan liggen en werd Eva herenigd met haar man, die op dat moment in ballingschap in Spanje woonde. Samen met zijn nieuwe vrouw Isabel Martínez verzorgde en bewaarde hij het gebalsemde lichaam daar, tot het stel in 1973 terugkeerde naar Argentinië. Juan Perón werd er opnieuw verkozen, maar stierf tijdens zijn ambtstermijn. 

Isabel nam de zorg over Evita over, want ze was op dat moment vice-president. Het is uiteindelijk ook zij die ervoor heeft gezorgd dat het stoffelijk overschot van Eva Perón terug naar Argentinië wordt gehaald. Juan en Eva werden daar opgebaard, voor ze samen zijn begraven.

Het lichaam van Eva Perón is in 1976, bij een nieuwe staatsgreep, nog een laatste keer verplaatst.

Ditmaal kreeg de familie het lijk snel terug, waarna Perón eindelijk rust vond in het familiegraf op de Recoleta begraafplaats in Buenos Aires.

Over dit 25 jaar durende surrealistische gesleep met een stoffelijk overschot maakte Salma Hayek de miniserie Santa Evita, een mix van feiten en fictie. En die is nu te streamen op Disney+, om ademloos en hoofdschuddend naar te kijken. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in