Afgewezen, de hemel in geprezen - ze heeft het allemaal meegemaakt.
Sally Field (75) werkt momenteel aan '80 for Brady', een veelbelovende film over de roadtrip van vier hartsvriendinnen die in 2017 naar de Superbowl rijden om daar New England Patriots quarterback Tom Brady in actie te zien.
Icons Lily Tomlin, Jane Fonda, Rita Moreno and Sally Field will star in #80ForBrady.https://t.co/I0YmpJ8kqR pic.twitter.com/EvkzN3TQDQ
— Paramount Pictures (@ParamountPics) February 23, 2022
Dat laatste nemen we maar even voor kennisgeving aan, interessanter is de cast: naast Sally spelen Jane Fonda, Lily Tomlin en Rita Moreno mee. Al deze vrouwen zijn al jaren echt bevriend en volgens insiders vliegen de vonken ervan af.
"Jane is altijd een mentor van me geweest," zegt Sally. "Ik ga waar ze me heen stuurt. Ik heb zelfs in de gevangenis gezeten met haar."
Field brak als tiener door in de comedy Gidget ('Een enige rol!') en werd een ster dankzij 'The Flying Nun' ('Een vreselijke rol!') waarna ze tien jaar in de spreekwoordelijke wildernis van Hollywood rondzwierf, voor ze de filmrollen veroverde die haar een volle prijzenkast opleverde met onder ander twee Oscars, 3 Emmy's, 2 Bafta's, 2 Golden Globes.
Dat ze haar carrière eigenhandig weer op de rails kreeg, heeft ze te danken aan hard werken aan zichzelf. 'The Flying Nun' noemt ze in Variety nuttig, 'omdat het werk was en ik leerde dingen te overleven die ik niet leuk vond. Je gaat gewoon naar je werk en je doet je best. Ik had destijds nog niet de vaardigheden om in te zien waarom ik teveel at en dat ik dat deed om een depressie te verbergen."
Sally zegt het aan andere vrouwen te danken te hebben dat ze het tij kon keren. Niet alleen de eerder genoemde Jane Fonda, maar ook Madeleine Sherwood, die de moeder-overste speelde in 'The Flying Nun' en Sally meenam naar The Actor's Studio, waar ze les kreeg van Lee Strasberg.
Sally in 1980
"Na 'The Flying Nun' kreeg ik nooit meer een auditie," zegt ze. "Niet goed genoeg, niet knap genoeg. Het was niet zo dat ik faalde, ik kwam gewoon niet meer binnen of op een lijst. Ik wist dat ik dat moest veranderen en dat liep parallel met patronen uit mijn jeugd waar ik mee af moest rekenen. Ik kreeg door dat je moet leven volgens iets dat door jou is bepaald en niet door een patroon dat je opgedrongen wordt."
Ze benadrukt dat het uit haarzelf moest komen en dat verantwoordelijk nemen alles voor haar veranderde: "Ik voelde diep van binnen dat als ik anderen de schuld zou geven – 'Ze laten me dit niet doen' – het einde verhaal zou zijn. Dan geef je al je macht weg en ben je machteloos en hulpeloos, en dat is een recept voor depressie. Je moet altijd degene zijn die de power houdt. Voor mij was dat bekwaam genoeg worden om rollen te krijgen omdat ik gewoon goed ben."
Ze werd zo goed door te leren alles wat haar eerder dwars zat – woede, onzekerheid, faalangst – te omarmen: "lk kwam zo gewapend met emotionele informatie naar een auditie dat ze me niet af konden schrijven." Het was een wijze levensles: "Het heeft me bevrijd. Het was geen prettig proces, maar verantwoordelijkheid nemen voor je geluk, voor je werk, is álles."
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in