Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Roxane van Iperen: 'De verkeerde mensen bestrijden de armoede in Nederland'

Ze pleit voor meer empathie voor de (nieuwe) armen.   Vier liberale kabinetten op rij hebben een grote welvaartskloof gecreëerd. Jurist en auteur Roxane van Iperen toont zich in haar column voor VN onder de indruk van het boek van Jonah Falke, 'Van armoede, Reportages over het leven in de schaduw...

Roxane van Iperen: 'De verkeerde mensen bestrijden de armoede in Nederland'

Ze pleit voor meer empathie voor de (nieuwe) armen.  

Vier liberale kabinetten op rij hebben een grote welvaartskloof gecreëerd. Jurist en auteur Roxane van Iperen toont zich in haar column voor VN onder de indruk van het boek van Jonah Falke, 'Van armoede, Reportages over het leven in de schaduw van de welvaart'.

Het boek laat zien wat armoede met je doet: 'Veel mensen leven binnen, want buiten kost alles geld. Ze koesteren wantrouwen tegen de overheid en openen hun voordeur voor niemand.

Armoede neemt toe

De armoede in Nederland neemt, zo is de verwachting, de komende jaren toe. Ook groeit het aantal daklozen en werkende armen, en de pandemie heeft gezorgd voor een stroomversnelling. Ook komen er nieuwe armen aan: hoog opgeleiden en zzp’ers. Zij stellen hun hulpvraag nog langer uit, omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen.

Alles is er in Nederland om mensen te helpen, maar instanties en overheden communiceren niet met elkaar. De hulpverleners die mensen wél helpen, moeten vaak van de regels afwijken.'

Meer empathie

Van Iperen pleit voor meer empathie voor wie in de knel komt, omdat stress, onzekerheid en tegenslag je kunnen uithollen en niets doen voor je weerbaarheid.

'Mensen die opgroeien in een harmonieuze omgeving hebben een grotere kans een stabiele binnenwereld te ontwikkelen, van waaruit ze vervolgens weer slimme beslissingen nemen met langtermijnsucces tot gevolg.

Hardvochtig onbegrip

Bij dat soort mensen zie ik vaak onbegrip en hardvochtigheid ten aanzien van de ellende waarin minder gezegenden zich bevinden. Waarom nemen ze zulke domme beslissingen? Waarom ruimen ze die tyfuszooi niet eens op; ze hebben toch niets te doen? Waarom volgen ze geen gratis opleiding achter de computer bij de lokale bieb, zodat ze een baan kunnen vinden?

Velen vragen zich af waarom de kloof tussen geprivilegieerden en verschoppelingen steeds groter wordt. Dat is omdat met de logica van de eerste groep beleid voor de tweede wordt gemaakt.'

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in