Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Respect! Biopic over Aretha Franklin heeft trailer

Jennifer Hudson speelt de Queen of Soul. "Toen ik me verdiepte in de dingen die we niet van haar weten, drong het tot me door dat dit echt het verhaal moest worden over een jonge vrouw met de beste stem van de wereld, die vocht om haar eigen stem te vinden," zegt regisseur Liesl Tommy. "Ze was ee...

Respect! Biopic over Aretha Franklin heeft trailer

Jennifer Hudson speelt de Queen of Soul.

"Toen ik me verdiepte in de dingen die we niet van haar weten, drong het tot me door dat dit echt het verhaal moest worden over een jonge vrouw met de beste stem van de wereld, die vocht om haar eigen stem te vinden," zegt regisseur Liesl Tommy.

"Ze was een geweldige muzikant, maar ze moest het een en ander meemaken voor ze een briljante muzikant kon worden. Die reis was een reis naar zichzelf worden en dat leek me haar het meest inzichtelijk maken."

Franklin (1942-2018) was een Amerikaanse gospel-, soul-, en R&N zangeres, die wordt beschouwd als de beste zanger aller tijden. Op haar 14de nam ze haar eerste plaat op en in de jaren zestig werd ze een grote ster. Hoewel haar carrière de nodige ups en downs had, dwong ze altijd respect af met haar stem (ze was een krachtige mezzo-sopraan), interpretaties en performances.

Aretha was echter niet alleen actief op het podium, ze was ook een prominent burgerrechtenactivist, waarvoor ze in 2005 de Presidential Medal of Freedom kreeg, de hoogte Amerikaanse onderscheiding.

Aretha (rechts) stierf in 2018 aan alvleesklierkanker en koos zelf nog Jennifer Hudson (links) uit om haar gestalte te geven. "Ik geloof dat deze film al zo'n twintig jaar in productie is," zegt Hudson. "We spraken er voor het eerst over toen ik mijn Oscar voor Dreamgrils had gewonnen. Er was toen nog geen script, maar Aretha wilde me ontmoeten en we hielden daarna contact. Ik stond op Broadway toen ze me belde en zei: 'I've made my decision and it is you, young lady, who I want to play me. But don't you tell a soul.'

Hudson is ook executive producer van Respect, om Aretha eer aan te kunnen doen. "Als ik denk aan de blauwprint die ze is geweest voor mijn leven en mijn carrière," zegt Hudson. "Kan ik alleen maar zeggen dat dit een project is dat me zeer na aan het hart ligt. Ik wilde me ervan verzekeren dat ik er zoveel mogelijk deel van uit zou maken."

Respect zal vanaf 2 september 2021 in de bioscopen te zien zijn.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in