Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Regisseur Jane Campion (67) schrijft geschiedenis

Ze is de eerste vrouw met twee Oscarnominaties voor Beste Regie. De Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion (67) heeft voor haar Netflix-western The Power of the Dog de meeste Oscarnominaties gekregen, twaalf in totaal. Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt door de Academy of Motion Picture Arts a...

Regisseur Jane Campion (67) schrijft geschiedenis

Ze is de eerste vrouw met twee Oscarnominaties voor Beste Regie.

De Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion (67) heeft voor haar Netflix-western The Power of the Dog de meeste Oscarnominaties gekregen, twaalf in totaal. Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscaruitreiking organiseert.

Campion is in de running voor onder meer beste film, regie, en scenario. Daarmee schreef ze meteen Oscargeschiedens: Campion is de eerste vrouw die voor de tweede keer is genomineerd in de categorie beste regie.

In 1994 kreeg ze dezelfde nominatie voor The Piano, maar won die Oscar toen niet. Ook maken maar liefst vier van Campions’ acteurs kans op goud, hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch en bijrolspelers Kodi Smit-McPhee en Jesse Plemons en Kirsten Dunst.

"Ik schoot wel even vol," zegt Campion over het moment dat de nominaties bekend werden gemaakt. "Ik voelde me echt emotioneel en soort van dankbaar dat de Academy zo veel teamleden van deze film heeft omarmd. Het is best een complexe film, dus het betekent veel voor me dat ze ons zoveel nominaties hebben toegekend. Het is absoluut heel opwindend voor iedereen."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in