Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Om naar uit te kijken: Regina King speelt Shirley Chisholm

Het zijn gouden tijden voor mooie vrouwenrollen. Actrice en regisseur Regina King is binnenkort te zien als Shirley Chisholm (1924-2005) in de gelijknamige biopic. En het is een mooi levensverhaal, dat bij haar in goede handen zal zijn. Onderwijzer, politica, schrijver en leider Chisholm was het ...

Om naar uit te kijken: Regina King speelt Shirley Chisholm

Het zijn gouden tijden voor mooie vrouwenrollen.

Actrice en regisseur Regina King is binnenkort te zien als Shirley Chisholm (1924-2005) in de gelijknamige biopic. En het is een mooi levensverhaal, dat bij haar in goede handen zal zijn.

Onderwijzer, politica, schrijver en leider Chisholm was het eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse federale parlementslid van de Verenigde Staten.

Van 1969 tot 1982 vertegenwoordigde ze Brooklyn voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Ze was ook de eerste vrouw van kleur die presidentskandidaat was. Zij is een van de vrouwen waarin Kamala Harris in haar speeches refereerde aan 'degenen op wier schouders wij staan'…

…en de paarse jurk die Harris bij haar inauguratie droeg, was een eerbetoon aan Shirley. Paars werd tijdens de Women’s Suffrage Movement gedragen door vrouwen als symbool voor hun toewijding aan het doel, Chisholm droeg zelf ook vaak paars.  

Shirley was een vrouw van principes die opkwam voor de burgerrechten van armen, vrouwen en mensen van kleur. En ze voegde de daad bij het woord qua sisterhood: voor haar staf nam ze alleen vrouwen aan. "Ik ben veel vaker gediscrimineerd om het feit dat ik een vrouw ben dan om mijn ras," zei ze.

Tegelijk was ze ook waardig en kon ze groots zijn. In mei 1972 bracht ze een nogal opzienbarend ziekenhuisbezoek aan de als racistisch bekendstaande politicus George Wallace, vlak nadat hij was neergeschoten. Chisholm kreeg postuum de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding in de VS. Ze ligt begraven in Buffalo, op haar grafsteen staat 'Unbought and Unbossed', haar persoonlijke strijdkreet. 

Foto's (c) Getty Images, Library of Congress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in