Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oekraïnse First Lady Olena Zelenska: 'Ik weet niet hoe we emotioneel overeind blijven'

Olena over wat een oorlog doet met je land, je leven en je relatie. Toegegeven, het schuurt een beetje: de glamour van een blad als Vogue met de brute werkelijkheid van een land in oorlog. Toch zag Oekraïnse First Lady Olena Zelenska er een manier in om de aandacht op het land en haar landgenoten...

Oekraïnse First Lady Olena Zelenska: 'Ik weet niet hoe we emotioneel overeind blijven'

Olena over wat een oorlog doet met je land, je leven en je relatie.

Toegegeven, het schuurt een beetje: de glamour van een blad als Vogue met de brute werkelijkheid van een land in oorlog. Toch zag Oekraïnse First Lady Olena Zelenska er een manier in om de aandacht op het land en haar landgenoten te vestigen, en op het belang om Oekraïne te blijven steunen.

"Dit zijn de vreselijkste maanden van mijn leven geweest en van het leven van elke Oekraïner," zegt Olena in Vogue. "Om eerlijk te zijn geloof ik niet dat iemand beseft hoe we emotioneel overeind blijven." Ze laat zich inspireren door landgenoten: "We kijken uit naar de overwinning. We hebben geen twijfel dat we zullen winnen. Dat houdt ons gaande."

Volodymyr en Olena in 2020, bij de viering van Onafhankelijksheidsdag

Bij het interview staan foto's, gemaakt door Annie Leibovitz, van Olena met haar man, president Volodymyr, zoals je hem van zijn dagelijkse filmpjes kent. Het is bizar om te bedenken dat ze zes maanden geleden nog gewoon diplomatieke bezoeken afhandelden en voor Volodymyrs politieke carrière werkten als comedyschrijver en komiek. Ze wil niets liever, voor iedereen, dan weer normale dingen doen, zoals samen met haar man en kinderen aan tafel kunnen eten: "Daar droom ik van."

"Ik vraag om iets waar ik nooit om heb willen vragen: ik vraag om wapens," zegt Zelenska. "Wapens die niet zullen worden gebruikt om een oorlog te houden in andermans land, maar om iemands huis te beschermen en het recht om levens wakker te worden in dat huis." Het is haar manier om duidelijk te maken dat de Russische inval in Oekraïne het behoud van westerse waarden in heel Europa onder de druk zet.  

Olena en Volodymyr leven gescheiden, hij heeft hun kinderen al maandenlang niet meer gezien, ook al om veiligheidsredenen. "Hij heeft het in die zin moeilijker dan ik," zegt ze, om eraan toe te voegen dat dit geldt voor alle ouders die aan het front vechten."

"Zoals elke man ben ik al ziek van de zorgen om mijn gezin geweest," zegt Volodymyr. "Om hun veiligheid, ik wil niet dat ze gevaar lopen. Het gaat hier niet om romantiek, maar om de horror die in de buitenwijken van Kiev plaatshad en nu in de bezette gebieden van ons land. Maar natuurlijk mis ik hen, ik wil ze zo graag omhelzen."

Hij is trots op zijn vrouw: "Ze was altijd al een sterke persoonlijkheid en ze is denk ik nu sterker dan ze dacht dat ze was. Deze oorlog, nou ja, elke oorlog, zal waarschijnlijk kwaliteiten in je naar boven brengen waarvan je niet wist dat je ze had."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in