Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oekraïne: 10 foto's waar je hart van samenknijpt

Powervrouwen, open armen, wanhoop en leeuwinnenmoed. De oorlog in Oekraïne is min of meer per livestreams te volgen en schetst een onthutsend beeld van hoe het conflict de samenleving ontwricht. Het laat ook voor het eerst veel meer vrouwen in een oorlogssituatie zien. Op weg naar de grens met hu...

Oekraïne: 10 foto's waar je hart van samenknijpt

Powervrouwen, open armen, wanhoop en leeuwinnenmoed.

De oorlog in Oekraïne is min of meer per livestreams te volgen en schetst een onthutsend beeld van hoe het conflict de samenleving ontwricht. Het laat ook voor het eerst veel meer vrouwen in een oorlogssituatie zien. Op weg naar de grens met hun kinderen of op weg naar het front met een kalashnikov stralen ze stuk voor stuk kracht uit, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Niet iedereen is op de vlucht geslagen. Deze vrouw is in Kiev gebleven. Ze is vrijwilliger bij een van de Territorial Defense Units en maakt Molotov cocktails om in te zetten, mochten de Russische troepen verder oprukken naar het centrum van de (omsingelde…) stad.

Ze heet Olena en heeft zich gemeld bij het Military Training Centre in  Zaporizhzhia, in het zuidwesten van Oekraine. Of ze de wapens op zal pakken weet ze nog niet, vooralsnog helpt ze het kamp als kok.

Vrouwen branden in Lviv kaarsjes bij de herdenkingsplek van de Maidan Revolutie en voor de gevallen soldaten in de huidige oorlog.

Eerder deze maand deed ze nog boodschappen, draaide ze een was en ging ze naar haar werk. Nu traint deze Kiev'se met een kalashnikov om haar stad te verdedigen.

Een vrouw raakt in Kiev een foto aan van een jonge soldaat die in het begin van de strijd al is gesneuveld. De foto's staan bij het presidentieel paleis in de stad.

Deze vrouw rust even uit met haar zoontje na aankomst in Polen. Ze is een van de 156.000 vluchtelingen die in de eerste vier dagen uit Oekraïne naar de veiligheid van het buurland is gevlucht.

Het leven in een van de schuilkelders in Kiev, met de telefoon als lifeline naar het nieuws en de buitenwereld.

Slovyansk, Oekraïne. Een vrouw loopt geëmotioneerd weg uit de rij voor een pinautomaat. Steeds meer voorzieningen vallen er weg.

Het is lang wachten bij het Uzhhorod-Vysne Nemecke checkpoint aan de Slowaakse grens. Deze vrouw heeft meegenomen wat ze kon dragen en wat haar het liefste was.

Bomdo, een Oekraïner die in Polen woont en werkt, omhelst zijn zoontje en dochter, die samen met hun moeder de grens in Medyka hebben kunnen bereiken. Hoe het nu verder moet, weet niemand.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in