Nikkie de Jager aan het woord bij de VN

Door Ella Vermeulen
Nikkie de Jager aan het woord bij de VN

'We hebben 'normale' mensen nodig die het voor ons opnemen.'

Sorry, even geen verbluffende make-up video's van NikkieTutorials, ze is tijdelijk druk met andere dingen. Nikkie de Jager (27) straalde eerder in New York op het Met Gala en is momenteel, net als koningin Máxima, bij de jaarvergadering van de Verenigde Naties.

Nikkie de Jager aan het woord bij de VN

Daar vroeg de YouTube-ster – ze is bovendien genomineerd voor de Televizier Ster als presentatrice, dankzij haar verfrissende werk tijdens het Eurovisie Songfestival - aandacht voor vervolging van transgender personen en andere lhbti’ers in de wereld.

Rechten LHBTI+ gemeenschap

In 69 landen in de wereld zijn homoseksuele relaties strafbaar, en in 13 landen is het expliciet verboden je te uiten als transgender persoon. Dat moet veranderen, bepleit Nederland op de jaarlijkse VN-top. 

Het gaat daar vooral over acute crises in de wereld - een opwarmende aarde, een ingestort Afghanistan, een voortrazende pandemie - maar Nederland vraagt daarnaast ook aandacht voor de rechten van de lhbti-gemeenschap.

Nikkie bracht op het Met Gala zelf een ode aan activist Marsha P. Johnson met 'Pay it no mind' op haar jurk. Marsha wordt door veel mensen gezien als de eerste publieke transgender.

Nikkie de Jager aan het woord bij de VN

Ooit vroeg een rechter haar waar de P in haar naam voor staat en Johnson antwoordde: "Pay it no mind" (let er niet op).I n juli 1992 werd Marsha dood gevonden in de Hudson-rivier na een Pride-optocht. De politie onderzocht de zaak niet en deed het af als zelfmoord. Twintig jaar later, in november 2012, werd de zaak heropend omdat rekening gehouden werd met moord.

Op de bres

Een beter boegbeeld dan Nikkie (1,1 miljoen volgers op Facebook, 13,8 miljoen abonnees op YouTube, 15,2 miljoen op Instagram) kun je bij een organisatie als de VN niet hebben.

Ze werd zelf op een nare manier door afpersing uit de kast gedwongen als transgender, maar wist dat moment om te turnen tot iets waar niet alleen zij, maar de hele transgendergemeenschap meer vrijheid en begrip uit heeft gehaald.

Nikkie de Jager aan het woord bij de VN

"Wij kunnen zo hard schreeuwen als we kunnen, en zo hard vechten als mogelijk, maar we hebben ‘normale’ mensen nodig die het voor ons opnemen," zegt ze.

PS Zou het niet enig zijn als Nikkie het grote 'prinses Amalia wordt 18 jaar' interview doet? 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Nikkie de Jager 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in