Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Merel van Vroonhoven verruilde een topfunctie voor het onderwijs

'Je hoeft niet de baas te zijn om verschil te maken.' Merel van Vroonhoven (53) behaalde in haar carrière steeds hogere posities in het bedrijfsleven. Ze was vijf jaar bestuursvoorzitter van de AFM toen ze de keuze maakte om leraar te worden in het speciaal onderwijs. Werk dat haar hart veroverde...

Merel van Vroonhoven verruilde een topfunctie voor het onderwijs

'Je hoeft niet de baas te zijn om verschil te maken.'

Merel van Vroonhoven (53) behaalde in haar carrière steeds hogere posities in het bedrijfsleven. Ze was vijf jaar bestuursvoorzitter van de AFM toen ze de keuze maakte om leraar te worden in het speciaal onderwijs.

Werk dat haar hart veroverde, maar volgens haar ook veel te veel druk legt op kinderen die moeten presteren en leraren die naast hun daadwerkelijke werk – lesgeven – schier eindeloze administratie en bijzaken en -taken op bord krijgen.  

"Leraarschap is allesbehalve het luizenleventje met eindeloze vakanties waarover nogal eens meesmuilend wordt gesproken," schrijft ze in de Volkskrant. "Het is een prachtig en betekenisvol vak, maar wel eentje met te veel taken, te weinig zelfbeschikking, te hoge maatschappelijke verwachtingen en te weinig ondersteuning. De werkdruk in het onderwijs is al jaren onverminderd hoog. Meer dan 1 op de vier leraren kampt met burn-out klachten."

Toch heeft ze geen spijt van haar switch: "Laten we ophouden met alleen maar plannen te maken in onze ivoren torens, maar ook eens in het werkveld kijken," zegt ze in de nieuwe Nouveau. "Ik heb jarenlang in een frame gezeten, wilde per se de top bereiken. Dan heb je impact, dacht ik. Maar nu merk ik: je hoeft niet de baas te zijn om verschil te maken. Bang om ouder te worden ben ik niet. Want je kunt altijd opnieuw beginnen. Ik voel me weer jong. Omdat ik een beginner ben. Een ervaren beginner."

Verder lezen?

Het hele verhaal van Merel van Vroonhoven en nog twee vrouwen die het roer omgooiden en er een boek over schreven lees je in de nieuwe Nouveau die nu in de winkel ligt. Online bestellen kan ook, dat wordt het nummer zonder verzendkosten naar je opgestuurd!

Powervrouwen
  • Roger Neve