Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Marjan van Loon is president-directeur van Shell

'Een oplossing hoeft niet perfect te zijn, als we maar vooruitgaan.' Marjan van Loon (55, getrouwd, twee kinderen) is sinds 2016 president-directeur van Shell Nederland, waar ze druk is met onder andere de energietransitie. Doel is dat Shell en al haar klanten in 2050 helemaal klimaatneutraal zij...

Marjan van Loon is president-directeur van Shell

'Een oplossing hoeft niet perfect te zijn, als we maar vooruitgaan.'

Marjan van Loon (55, getrouwd, twee kinderen) is sinds 2016 president-directeur van Shell Nederland, waar ze druk is met onder andere de energietransitie. Doel is dat Shell en al haar klanten in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.

Van Loon werkt er al sinds ze haar studie chemische technologie. "Er kwamen twee medewerkers van Shell bij ons op de universiteit praten," zegt ze in het Parool.

'Ik zei: moet ik meer meebrengen als meisje dan als jongen?'

"Ze zeiden: je hebt goede cijfers gehaald Marjan, maar wat breng je nog meer mee als meisje in een technische wereld waardoor je denkt dat je succesvol kan zijn? Ik zei: moet ik meer meebrengen als meisje dan als jongen? Dat is dan niet mijn ­probleem, maar dat van jullie. Daarna ben ik weggelopen.

Later kreeg ik een belletje van ­personeelszaken. Dat ze een merkwaardige aantekening lazen in mijn gespreksverslag. Of we niet nog eens konden praten. Ze hadden wel plek voor een kritische denker. Ze hebben hun excuses gemaakt. Als techneut kun je eigenlijk overal aan de bak, dat was toen zo en dat is nog steeds zo. Dus ik dacht: mij kan niets gebeuren, als het me niet bevalt, heb ik zo een andere baan." 

'Ik verkeer nooit in de ­veronderstelling dat mijn oplossing de enige of de beste is'

Hoe is haar leiderschapsstijl? "Ik ben positief, enthousiast en ik geef mijn mensen vrijheid," zegt Van Loon. "In een bedrijf als Shell zitten veel slimme mensen. Ik verkeer nooit in de ­veronderstelling dat mijn oplossing de enige of de beste is. Het interesseert me ook niet of een oplossing helemaal perfect is, als we maar vooruitgaan. Ik ben er dan wel weer heel erg drammerig op dat het gebeurt."

Foto's (c) ANP, Shell

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!