Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mariëtte Hamer wordt hoofd #MeToo zaken

Nieuwe regeringscommissaris seksueel geweld. Na de schandalen bij The Voice of Holland, Ajax, de PvdA en de verhalen over seksuele intimidatie die ook elders loskomen, heeft het kabinet besloten dit aan te pakken. Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksuee...

Mariëtte Hamer wordt hoofd #MeToo zaken

Nieuwe regeringscommissaris seksueel geweld.

Na de schandalen bij The Voice of Holland, Ajax, de PvdA en de verhalen over seksuele intimidatie die ook elders loskomen, heeft het kabinet besloten dit aan te pakken.

Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld. Vanuit die rol gaat zij het kabinet 'gevraagd en ongevraagd' adviseren over de aanpak van seksueel wangedrag.

Hiervoor komen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een 'nationale aanpak.' Bewindslieden Robbert Dijkgraaf en Karien van Gennip streven naar een cultuurverandering 'waarbij niemand wegkijkt en waarin mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag.'

"Het scheelt dat de helft van het kabinet bestaat uit vrouwen, die uit eigen ervaring kunnen zeggen: hier moeten we iets mee," zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Scheidend SER-voorzitter en oud-PvdA-politica Hamer gaat per half april aan de slag en wordt benoemd voor een periode van drie jaar. Ze moet 'vol vuur' gesprekken aangaan en met concrete plannen komen over hoe een cultuurverandering kan worden ingezet. Hamer moet ‘als een buitenboordmotor’ met alle geledingen in de maatschappij in gesprek.

In het bedrijfsleven zijn leidinggevenden volgens Van Gennip nu 'vaak onzeker' over wat wel of niet mag. "Mag je nog zeggen dat een collega een leuk jurkje aanheeft? Als het écht een leuk jurkje is, kan dat misschien best," zegt ze in het AD. "Maar het is niet oké als dat je eerste opmerking is na een presentatie. Dan moet je eerst een opmerking maken over de inhoud van die presentatie."

'De regels moeten 'strenger worden dan de huidige wetgeving'

Een van Hamers taken wordt om te definiëren 'wat wel en niet oké is'. "Dat de ogen worden geopend van iemand die foute grappen maakt: hé, ik creëer een onveilige werksfeer," aldus Van Gennip. "Dat gaat verder dan de cultuur, dan heb je het ook over klachtenprocedures en hoe je als bedrijf omgaat met een incident." De regels moeten 'strenger worden dan de huidige wetgeving.'

Volgens Van Gennip waren gesprekken over dit thema binnen het kabinet 'al eerder begonnen', maar kwamen die door recente ontwikkelingen 'in een stroomversnelling'. "We kunnen het niet op z’n beloop laten, we moeten er wat aan doen."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in