Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Liz Truss is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Ze wordt na Margaret Thatcher en Theresa May de derde vrouwelijke minister-president. De ongeveer 160.000 partijleden van de Britse Conservatieve Partij hebben gesproken: Liz Truss is met een ruime meederheid gekozen als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze volgt Boris Johnson op, di...

Liz Truss is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Ze wordt na Margaret Thatcher en Theresa May de derde vrouwelijke minister-president.

De ongeveer 160.000 partijleden van de Britse Conservatieve Partij hebben gesproken: Liz Truss is met een ruime meederheid gekozen als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze volgt Boris Johnson op, die in juli aftrad vanwege problemen rond zijn geloofwaardigheid.

Truss' tegenstander Rishi Sunak was de partij wat te gematigd (en misschien ook wel een beetje te elitair is), ook al omdat hij met de Europese Unie wil samenwerken. Liz is meer iemand à la Margaret Thatcher die ze hoog heeft zitten: ze is strijdlustig, ambitieus en niet bang om knopen door te hakken.

Wisseling van de wacht

Liz ontmoette de andere Liz eerder al eens, zoals hier in Windsor Castle in 2021

Liz is niet onmiddellijk de premier, de benoeming is pas morgen. Dan vliegt ze met Boris Johnson naar Schotland, waar koningin Elizabeth nog altijd op vakantie is op haar landgoed Balmoral.

Ze is sinds ↑ 12 juli niet meer in het openbaar gezien. Het zou voor de hoogbejaarde monarch, die kampt met mobiliteitsproblemen, te belastend zijn om zelf naar Londen te reizen, vandaar dat er is gekozen voor deze oplossing zodat Truss officieel beëdigd kan worden.

Bij terugkomst in Londen benoemt Truss haar team en kan ze aan de slag. Er is genoeg te doen, want ook in Engeland stapelen de crises zich op: Truss krijgt te maken met stakingen en onrust over de hoge energieprijzen.

Haar vuurdoop komt woensdag tijdens het eerste wekelijkse vragenuurtje na afloop van het parlementaire reces, dat ze ongetwijfeld wat minder flamboyant zal aanpakken dan haar voorganger. Het wekt onherroepelijk herinneringen op aan de 'winter of discontent' (de winter van onvrede) onder Labour in 1979. Dat voorjaar kwam Thatcher aan de macht.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in