Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lintje voor Eva González Pérez, advocate slachtoffers toeslagenaffaire

Ze zet zich al bijna acht jaar in om hen te helpen. Eva González Pérez, de advocate die veel slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat in hun strijd tegen de overheid, heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. De advocate uit Eindhoven mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oran...

Lintje voor Eva González Pérez, advocate slachtoffers toeslagenaffaire

Ze zet zich al bijna acht jaar in om hen te helpen.

Eva González Pérez, de advocate die veel slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat in hun strijd tegen de overheid, heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. De advocate uit Eindhoven mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

González Pérez werkt bij advocatenkantoor Trias in Helmond en staat tientallen gedupeerden van de toeslagenaffaire bij. In deze affaire zijn duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur bestempeld en zo in de schulden terechtgekomen. De advocate is ook als getuige onder ede gehoord door een commissie van Tweede Kamerleden die de toeslagenaffaire onderzocht.

“Er komt ook elke dag wel weer iets bij,” zegt ze over het frustrerende dossier in Advocatie. “Wat me het meest boos heeft gemaakt: de Belastingdienst die bij mijn zittingen stukken achterhield in de dossiers. Dat is aangetoond, en het is eigenlijk een doodzonde in het bestuursrecht.

'Wie zijn zij om iets uit het dossier te halen, om te bepalen wat de rechter te zien krijgt?'

Het stond nota bene in een werkinstructie van de Belastingdienst: we sturen geen complete dossiers naar de rechter. Zo werden toezichtmeldingen niet aan het dossier toegevoegd als het om rechtmatigheidsonderzoeken ging, of als het woordje ‘onderzoek’ voorkwam in de melding. Dat is toch ongelooflijk? Wie zijn zij om iets uit het dossier te halen, om te bepalen wat de rechter te zien krijgt? Als ik zie dat iemand denkt boven de wet te staan, dan ontplof ik.”

Hoe houdt ze het vol? “Voor een deel is het het recht zelf dat mij energie geeft; daar ligt mijn gevoel in. Mijn eigen emoties kan ik vrij eenvoudig uitschakelen. Als iemand tegenover mij in elkaar gedoken zit te huilen, dan ben ik degene die sterk moet zijn, degene die zegt: ‘het zal tijd kosten, maar volgens de wet heb je gelijk en we gaan ervoor’.”

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in