Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Linda Nooitmeer is Taalstaatmeester 2023 dankzij slavernijtoespraak

De 49-jarige Nooitmeer hield op 1 juli een toespraak tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden.

NiNsee voorzitter Linda Nooitmeer

Linda Nooitmeer, voorzitter van slavernijinstituut NiNsee, is zaterdag in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1 uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2023.

Deze prijs gaat naar de persoon die zich in het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik.

De 49-jarige Nooitmeer hield op 1 juli een toespraak tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Daarin zei ze onder andere dat het nu aankomt op het proces na de komma, doelend op de excuses van premier Mark Rutte namens de Nederlandse Staat voor het slavernijverleden. Daarin noemde Rutte dit "geen punt, maar een komma".

Verder sprak Nooitmeer (haar speech begint op 50.20) van racisme dat zich "heeft genesteld in de krochten van onze diepste gedachten en zich op cruciale momenten doet gelden".

Het panel van taalliefhebbers dat de winnaar heeft vastgesteld, is onder de indruk van haar "taalgebruik, woordkeuze, dictie en retorica". Naast Nooitmeer waren NOS-journalist Sander Hoorn en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema genomineerd.

De prijs werd voor de zevende keer uitgereikt. In 2017 was terrorismedeskundige Beatrice de Graaf de eerste winnaar. Daarna kregen onder anderen SP-partijleider Lilian Marijnissen, cabaretier Freek de Jonge en premier Rutte de titel. Vorig jaar ging de prijs naar Ruslandcorrespondent Iris de Graaf.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Brunopress/Patrick van Emst