/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fnouveau2024%2F5%2F0%2F221096505.jpg)
Páts - daar gaat weer een glazen plafond aan diggelen!
PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag wordt ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam.
Ploumen volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte na aanhoudende discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire. De PvdA zette Ploumen eerder als nummer drie op de kieslijst, achter Asscher en Khadija Arib. Van Arib was bekend dat zij graag door wil als Kamervoorzitter.
/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fnouveau2024%2F1%2F1%2F221096511.jpg)
Lilianne Ploumen – dochter van een melkboer - is sinds 2017 Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was zij voor die partij minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet-Rutte. In een verder verleden was ze vijf jaar landelijk voorzitter van de PvdA, dus ze kent de partij en de politiek goed.
/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fnouveau2024%2F3%2F2%2F221096523.jpg)
Internationale bekendheid kreeg Ploumen in 2017, toen de Amerikaanse president Trump besloot geen geld meer te geven aan organisaties die in arme landen vrouwen en meisjes helpen met anticonceptie en veilige abortus. Als minister zette Liliane buitengewoon kordaat het fonds She Decides op om dat verlies te compenseren. Andere landen sloten zich aan, ze haalde er 450 miljoen euro mee op, het haalde wereldwijd de media die er vol lof over waren.
Het fonds is inmiddels uitgegroeid tot een internationale beweging die opkomt voor de keuzevrijheid van vrouwen wereldwijd. Voor haar inzet ontving Ploumen de Machiavelliprijs en de Aletta Jacobsprijs.
In de Tweede Kamer zet Lilianne zich in voor gelijke beloning van mannen en vrouwen en vergoeding van anticonceptie, eerder regelde ze al extra geld voor kraamhulpen. Kortom, ze is iemand met oog voor de behoeften van de sisterhood.
In 'De deur naar de macht', een boek over haar persoonlijke leven, doelen en beweegredenen, beschrijft ze hoe dat haar drijft. "Dat meisjes geen eigen keuzes konden maken, ging er bij mij niet in. En dat ongelijkheid een vaststaand gegeven is, geloofde ik niet. Zo lang als ik mij kan herinneren, wil ik de wereld verbeteren en een verschil maken. Maar hoe doe je dat? Schop je van de buitenkant tegen de macht aan? Of lukt het je de deur naar de macht te openen en naar binnen te stappen?
/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fnouveau2024%2F0%2F1%2F221096510.jpg)
Lilianne vergezelde in 2016 de Oranjes naar Beieren
"Dat zijn vragen die in elke tijd en voor iedereen relevant zijn. Maar om wie mijn ouders waren, en dus om wie ik ben, krijgen deze vragen nog meer betekenis. Als dochter van de melkboer was het ondenkbaar om je stem te verheffen. Het waren de anderen die de dienst uitmaakten. Totdat dat veranderde in mijn generatie en het mij lukte om die deur naar de macht te openen.
De tijd heeft mij gevormd, en ik kon de tijd meevormen. Mijn politiek is persoonlijk. Ik geloof in een strategie die de kracht van sociale bewegingen en de macht van politiek combineert."
De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart.
Foto's (c) Getty Images, ANP, PvdA
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in