Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lilian Marijnissen stapt op als fractievoorzitter van de SP: 'Het was een grote eer'

En weer stapt een ervaren politica op: Lilian Marijnissen stopt als fractievoorzitter van de SP en gaat uit de Kamer: 'Het was een grote eer.'

SP Lilian Marijnissen

De politica stapt ook uit de Tweede Kamer.

Lilian Marijnissen stopt als fractievoorzitter van SP. Dat heeft ze zojuist zelf laten weten op het sociale netwerk X.

Marijnissen (38) is de dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen. Ze woont nog altijd in Oss, waar haar vader als fabrieksarbeider en lasser werkte voor hij politicus werd.

SP

Als kleuter stond ze al op een verkiezingsposter, voor op de fiets bij haar vader. Op 17-jarige leeftijd werd ze gekozen tot gemeenteraadslid, maar ze moest tot haar achttiende wachten tot ze haar zetel mocht innemen. In 2017 werd ze Kamerlid en een paar maanden later werd ze partijleider. Ze was toen 32 jaar.

Getty Images

Ze maakte snel carrière. Toen later dat jaar Emiel Roemer terugtrad, volgde Marijnissen hem op als fractievoorzitter en partijleider. Veel SP'ers dachten en hoopten dat een jong, fris gezicht - en dochter van partijoprichter Jan - de partij uit het dal kon trekken.

Getty Images

Maar het liep anders. Ook met de jonge Marijnissen aan het roer verloor de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weer fors. Het vertrouwen in haar was en bleef groot, maar het lukte haar maar niet het tij te keren.

Demissionair premier Rutte zegt op X dat Den Haag en Nederland met het vertrek van Marijnissen een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verliezen. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • EM-Press/Patrick van Emst