Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Khadija Arib verlaat Tweede Kamer om 'anonieme dolkstoten'

'Dit zijn aanvallen op mijn waardigheid.' Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer, kondigt ze aan op Twitter. Afgelopen week lekte via NRC uit dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag. Ze sprak direct al van een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergk...

Khadija Arib verlaat Tweede Kamer om 'anonieme dolkstoten'

'Dit zijn aanvallen op mijn waardigheid.'

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer, kondigt ze aan op Twitter. Afgelopen week lekte via NRC uit dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag. Ze sprak direct al van een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergkamp. Arib was een van de langstzittende en meest ervaren Kamerleden.

NRC onthulde woensdag het externe onderzoek naar Arib, voordat zij op de hoogte was van het voornemen van het presidium. Aanleiding waren twee anonieme brieven waarin ze werd beschuldigd van "machtsmisbruik" en een "schrikbewind". Arib reageerde meteen woedend en stelde dat de Kamervoorzitter en voorzitter van het presidium Vera Bergkamp, haar "voor de bus" heeft gegooid.

Arib spreekt van een lastercampagne en een politieke afrekening

Arib gaf aan niet mee te werken aan het onderzoek. Ze sprak van een lastercampagne en een politieke afrekening. Bergkamp was volgens Arib sinds Aribs verkiezing tot voorzitter van de Tijdelijke commissie Corona, die de parlementaire enquête voorbereidt over het coronabeleid, actief op zoek naar klachten.

In haar tijd als Kamervoorzitter oordeelde Arib regelmatig hard over Kamerleden die voortijdig de Tweede Kamer verlieten voor een andere baan. Daar refereert ze ook aan in haar brief. "Ik heb altijd vastgehouden aan het principe dat een Kamerlid haar termijn dient af te maken. Je bent gekozen door de kiezer en met dat mandaat ga je heel zorgvuldig om", schrijft ze.

'Mijn werk is mij door het disfunctioneren van het presidium simpelweg onmogelijk gemaakt'

"Ik heb er dan ook nooit aan getwijfeld om door te gaan in de Kamer na de rampzalige nederlaag van de vorige Kamerverkiezingen of na de gang van zaken rondom de Kamervoorzitterschapsverkiezing. Die belofte kan ik niet langer waarmaken", besluit ze nu. "Het werk als volksvertegenwoordiger en voorzitter van de tijdelijke corona-enquête is mij door het disfunctioneren van het presidium simpelweg onmogelijk gemaakt."

Arib vraagt haar kiezers om begrip voor "het moeilijkste besluit uit mijn lange loopbaan". Ze zegt zich niet langer vrij en veilig te voelen en zegt dat ze haar werkzaamheden als volksvertegenwoordiger niet langer kan voortzetten. Dit is haar hele verklaring:

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in