Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ketanji Brown Jackson: van pro-deo advocaat tot opperrechter

Het lijkt een kwestie van tijd voor ze benoemd wordt. Het Amerikaanse hooggerechtshof krijgt waarschijnlijk een powervrouw als nieuwe rechter. Ketanji Brown Jackson stond eerder arme verdachten bij en kan nu de eerste zwarte vrouw in het machtige hof worden. Ketanji Brown Jackson (51) - ‘KBJ’ gen...

Ketanji Brown Jackson: van pro-deo advocaat tot opperrechter

Het lijkt een kwestie van tijd voor ze benoemd wordt.

Het Amerikaanse hooggerechtshof krijgt waarschijnlijk een powervrouw als nieuwe rechter. Ketanji Brown Jackson stond eerder arme verdachten bij en kan nu de eerste zwarte vrouw in het machtige hof worden.

Ketanji Brown Jackson (51) - ‘KBJ’ genoemd - is een bijzondere toevoeging aan het negenkoppige hooggerechtshof. Geen van haar voorgangers heeft ervaring als pro-Deoadvocaat, zoals zij.

Dat is een van de redenen waarom president Joe Biden haar uitkoos. Jackson stond in die rol arme mensen bij, en kent dus de wereld van de gewone man, is het idee.

Jackson zou ook de eerste zwarte vrouw zijn die zitting neemt in het machtige hof. Dat kan veel invloed kan hebben op de levens van Amerikanen. Dankzij uitspraken van het hooggerechtshof werd bijvoorbeeld rassensegregatie op school verboden en kunnen Amerikanen trouwen met een partner van hetzelfde geslacht. Biden vindt het belangrijk dat het hof een betere afspiegeling vormt van de Amerikaanse maatschappij.

Brown Jackson is getrouwd met Patrick, werkzaam als chirurg, met wie ze twee dochters (rechts Leila) heeft en in Washington woont. Haar eigen ouders groeiden op in een tijd dat ze niet naar 'witte' scholen mochten en werkten allebei in het onderwijs; haar vader studeerde later rechten.

Katanji blonk uit op school, studeerde magna cum laude af aan Harvard University en cum laude aan Harvard Law School. Haar instelling? "Als zwart meisje met een donkere huid, dat vaak de enige gekleurde persoon was in mijn klas, club of sociale omgeving, wisten mijn ouders dat het belangrijk was dat ik een gevoel van eigenwaarde ontwikkelde dat op geen enkele manier afhankelijk was van wat anderen van mijn capaciteiten vonden."

UPDATE

Ketanji Brown Jackson is op 7 april 2022 inderdaad benoemd tot opperrechter.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in