Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Joan Collins: 'Alexis was geen bitch, maar een go-getter'

Joan Collins (90) kijkt terug op haar beroemdste rol en is nog altijd dol op dat personage: 'Alexis was geen bitch, maar een go-getter.'

Joan Collins as Alexis Carrington Colby in the "Dynasty"

In de jaren tachtig mocht Alexis Morell Carrington Colby Dexter Rowan dan als een 'gevaarlijke vrouw' worden gezien, inmiddels is er aanzienlijk meer erkenning voor Alexis als zelfstandige, krachtige leading lady van Dynasty, gespeeld door Joan Collins (90).

Die heeft zich nooit verontschuldigd voor haar alter ego en weigerde toen al om Alexis een bitch te noemen: "Ze was een powervrouw en het was me een eer haar te spelen."

Bettmann Archive

Dynasty was een Amerikaanse soap die van 1981 tot 1989 te zien was. Alles draaide om twee rijke families in Denver, de Carringtons en de Colby's, die onophoudelijk onderling trouwden en/of elkaar de villa uitvochten. Aan het hoofd van de Carringtons: Blake en zijn engelachtige vrouw Krystle, gespeeld door John Forsythe en Linda Evans.

Getty Images

Om heel eerlijk te zijn kwam het eerste seizoen niet erg op gang, zodat er een extra personage aan de cast werd toegevoegd: Alexia Carrington Colby, de ex van Blake.

.

"Mijn agent vertelde me over de show," zegt Collins in People. "Ik had er nog nooit van gehoord. Ik zei: wat is dat? Een Chinees restaurant? Ik zat op dat moment op Mallorca. Hij zat dat het eerste seizoen op z'n eind liep en dat de kijkcijfers tegenvielen. En dat ze een personage nodig hadden om de boel op te peppen."

.

Collins las een paar scripts. "Ik dacht: dit is fantastisch. En wat zal het zijn, een klus van zeven, acht weken?"

Getty Images

Het werd, zoals bekend, een klus van acht jaar, waarin lepe, beeldschone, immer stokende Alexis iconisch werd, niet alleen als personage, maar ook haar fashion: Joan wordt nog altijd geassocieerd met Alexis' glitterjurken en indrukwekkende schoudervullingen.

Getty Images

In de media werd Alexis een bitch genoemd en in een aflevering in 1983 viel het woord ook in de serie zelf (en was het voor het eerst op prime time te horen). Joan was het er niet mee eens: "Het is een seksistisch woord. Ik heb het nooit omarmd, het is een allesomvattend wreed woord. En veel te beperkend voor iemand als Alexis. Ze was eerder een kwetsbaar en triest personage die van haar man haar kinderen niet meer mocht zien, terwijl hij toch een moordenaar was. Daar hoorde je niemand over omdat Blake een man is. Nooit ergens gelezen, het is nooit ergens genoemd."

Getty Images

"Alexis Carrington werd een beetje krengerig door de manier waarop ze was behandeld, maar ze was ook geestig, ze was slim en ze kreeg geweldige dialogen. En ze was een enorme go-getter als het aankomt op dingen waar ze haar zinnen op had gezet. Als ze daarbij wel eens over lijken ging… dat geldt net zo goed voor veel mannen in zaken. Dáár hoorde je niemand over."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images