Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Janke Dekker (59) geeft tegengas: 'Je kop wordt er meteen afgehakt'

Janke Dekker, de vrouw van Tom Egbers die onder vuur ligt vanwege grensoverschrijdend gedrag, vindt dat hun kant van het verhaal onvoldoende is belicht.

Janke Dekker Tom Egbers

De vrouw van Tom Egbers vindt dat hun kant van het verhaal onvoldoende is belicht.  

Sinds het Studio Sport schandaal waarbij haar man Tom Egbers betrokken is, ligt het leven van Janke Dekker overhoop. Ze heeft haar baan bij Mores opgegeven en niet alleen zij, maar hun hele gezin lijdt enorm onder de kwestie. 

De kwestie heeft twee kanten 

Ze heeft ook het gevoel dan hun kant van het verhaal onderbelicht is gebleven in Volkskrantartikel dat naar buiten bracht dat onder andere Egbers grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de redactie van NOS Sport zou hebben vertoond.

"Er wordt zo ongelooflijk hard geoordeeld door de buitenwereld," zegt ze in een exclusief interview met het AD. "Maar ik moet mijn kant vertellen om mijn gezin te beschermen."

Midlifecrisis, affaire...

Dat Tom een affaire had klopt. Drie jaar lang, met een ruim twintig jaar jongere collega. Het een en ander begon toen ze als stagiaire binnenkwam en Egbers met een midlifecrisis kampte.

Janke kwam er achter toen hun dochter een oude mobiel van Tom mee naar schoolkamp nam. Sim-kaartje verwisselt, maar sms'jes worden ook op een telefoon bewaard. Dochter overstuur, Janke ook.

De andere vrouw was niet de enige waarmee hij telefonisch flirtte (er zou wel gezoend, maar niet gesekst zijn), toen Dekker hem ermee confronteerde pakte Tom zijn spullen, maar was na twee dagen weer thuis, vanwege hun kinderen.

SMS'jes bleven komen

Janke en Tom besloten schoon schip te maken. "Toen heb ik gezegd: vanaf nu ligt jouw telefoon altijd open en bloot op tafel," aldus Janke. "Er staat geen code meer op. Iedereen kon hem inzien, maar achteraf bezien ook niet handig. De vrouw accepteerde niet dat het uitging. De sms'jes bleven komen. Dus de kinderen hoorden ook voortdurend die pings."

Janke zat stuk

Janke Dekker noemt het stalkgedrag. Zo langdurig dat ze de vrouw zelf belt. De situatie maakt haar zo radeloos en verdrietig dat ze op een moment, in het najaar van 2008, naar een spoorwegovergang buiten de stad rijdt. "Ik dacht: wat heeft het leven nog voor zin? Ik knal mezelf voor de trein. Ik ben niet gelovig, maar heb Hem wel aangeroepen. 'Help me.' Ik dacht nog: moet ik nog iets opschrijven? Maar op dat moment belde mijn vriendin. 'Janke, je hebt kinderen, dit is het ergste wat je ze aan kunt doen.'"

Twee mensen, twee verhalen

De politie werd ingeschakeld, er kwam camerabeveiliging. Na de beëindiging van zijn affaire in 2008 zou Egbers de vrouw zoveel mogelijk hebben ontweken op de werkvloer. De vrouw in kwestie vertelt in de Volkskrant een ander verhaal: juist zij zou zijn lastiggevallen door de sportpresentator, ook buiten het werk om. Op de redactie zou hij haar herhaaldelijk in het bijzijn van collega's pesten, waarbij hij haar onder meer 'de as van het kwaad' noemt, net als 'het vergif' en 'serpent'.

Spijt

Dekker: "Tom heeft al vaak gezegd: 'Ik had die affaire nooit moeten beginnen met een veel jonger iemand. Hoe stom ben ik geweest?' Van die affaire heeft hij spijt, maar die excuses golden niet voor het pestgedrag of intimideren, want daarvan was geen sprake. Ook wordt beweerd dat de vrouw na een jaar vertrok bij de NOS, maar dat was pas jaren later."

Toms weerwoord is volgens Janke onvolledig opgenomen in het Volkskrantartikel, ook haar input en een brief die hun dochter schreef over wat er vijftien jaar eerder gebeurde is niet meegenomen.

'Geen #MeToo affaire'

"Een verhaal van vijftien jaar geleden is nu herschreven naar een MeToo affaire en dat is dat écht niet," zegt Dekker. "We moeten ons ook realiseren dat mensen fouten mogen maken, daarvan leren en weer doorgaan."

Over de storm waar ze nu inzitten: "Je kop wordt er meteen afgehakt. Maar dat is niet de oplossing van het probleem. Een cultuurverandering op de werkvloer krijg je pas als je het gesprek met alle partijen aangaat."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in