Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Iryna Tsvila (52) vocht en sneuvelde in Oekraïne

Ze vocht 'voor mijn dochter en mijn kleinkinderen.' 'Wie wil de verdediging van Kiev versterken?' Die vraag plaatste Iryna Tsvila op haar Facebookpagina. Enkele uren later was ze gesneuveld, als eerste vrouw in het huidige conflict. Op sociale media gaat haar foto rond als een symbool voor de 17 ...

Iryna Tsvila (52) vocht en sneuvelde in Oekraïne

Ze vocht 'voor mijn dochter en mijn kleinkinderen.'

'Wie wil de verdediging van Kiev versterken?' Die vraag plaatste Iryna Tsvila op haar Facebookpagina. Enkele uren later was ze gesneuveld, als eerste vrouw in het huidige conflict.

Op sociale media gaat haar foto rond als een symbool voor de 17 procent vrouwen bij de Oekraïense strijdmacht. Maar ook voor alle Oekraïense soldaten, die met de moed der wanhoop de strijd aangaan tegen de Russische invasie.

Oleg Tyahnybok, leider van de Oekraïense politieke partij Svoboda, noemde haar op Twitter 'een held.' 'Vandaag is onze zus, Svoboda-activiste Iryna Tsvila, omgekomen in de strijd om Kiev. Eeuwige roem en glorie,' schreef hij.

Iryna toonde al eerder grote moed. Na de protesten op het Maidanplein in 2014 nam ze ook de wapens op, als vrijwilliger. "Toen de oorlog uitbrak, wist ik dat ik zou meedoen. Ik wist alleen niet wat ik precies zou doen. Ik had geen ervaring met wapens", zei ze in ’Girls cutting their locks’, een boek uit 2020 met verhalen van vrouwelijke veteranen van het Russisch-Oekraïense conflict. Het was haar ex-man die haar voorstelde om bij een vrijwilligersbataljon te gaan.

'Het moeilijkste was mensen te verliezen,' zei ze. 'Het went nooit, hoelang de oorlog ook al bezig is'

Ze sloot zich aan bij het Sich-bataljon, een bataljon met vrijwilligers uit Kiev dat in juni 2014 werd opgericht door Svoboda. „We hadden dezelfde nationalistische ideeën”, aldus Iryna, wat haar sterkte in haar overtuiging om mee te vechten. Door de jaren heen werd ze verschillende keren wekenlang naar de frontlinie in de Donbas gestuurd. "Het moeilijkste was mensen te verliezen”, zei ze. "Het went nooit, hoelang de oorlog ook al bezig is.”

Iryna vond dat de strijd nodig was. "Ik doe dit voor mijn dochter. Ik wil dat mijn kleinkinderen in Oekraïne geboren worden. Mijn dochter steunde me toen ik me bij het bataljon voegde. Ze was bang, maar ze heeft niet geprobeerd me op andere gedachten te brengen.” Haar moeder vertelde ze aanvankelijk dat ze ging skiën, om haar niet ongerust te maken.

Vorige week trok ze haar uniform weer aan en meldde zich bij de nationale garde. "Niemand had verwacht dat het makkelijk zou zijn", schreef ze op 21 februari op Facebook. Ook haar man Dmytro zou zijn omgekomen, al is dat nog niet officieel bevestigd. Iryna was lerares, moeder, maakte als hobby graag sieraden en had een rozentuin.

Foto's (c) Iryna Tsvila

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in