Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het laatste boek van Martine Bijl komt eraan

Haar man Berend Boudewijn heeft het samengesteld. Martine Bijl, intens geliefde schrijver, vertaler en presentator van Heel Holland Bakt, werd in september 2015 getroffen door een hersenbloeding ('Achter mijn ogen knapte een ballonnetje') waarna ze nooit meer de oude werd. Deze foto met Janny van...

Het laatste boek van Martine Bijl komt eraan

Haar man Berend Boudewijn heeft het samengesteld.

Martine Bijl, intens geliefde schrijver, vertaler en presentator van Heel Holland Bakt, werd in september 2015 getroffen door een hersenbloeding ('Achter mijn ogen knapte een ballonnetje') waarna ze nooit meer de oude werd.

Deze foto met Janny van der Heijden is uit 2015, toen ze nog zichzelf was. Martine schreef over haar hersenbloeding en de gebroken heup die ze ook nog eens opliep de onsentimentele, aangrijpende (en soms ook erg grappige) bestseller 'Rinkeldekink'.

Boudewijn en Martine in 2009

Maar ze miste intens wie ze ooit was, belandde in verzorgingstehuizen en werd getroffen door een zware depressie. Die leidde ertoe dat ze niet meer verder wilde: ze overleed op Hemelvaartsdag 2019.

Martine (hier in 2014) deelde 30 jaar haar leven met haar man Berend Boudewijn. Het stel was erg op hun privacy gesteld, wat het best verrassend maakt, dat Boudewijn nu persoonlijke dingen uit dat leven deelt in het boek 'Van dit en dat en van alles wat'.

Het is het laatste boek van Martine, dat door Berend is afgerond en voorzien van een uitgebreide inleiding. 'Van dit en dat en van alles wat’ is een portret van het multitalent dat Bijl was. Jeugdherinneringen, brieven, een novelle, e-mails, speeches, theaterteksten plus dagboeken over haar werk bij televisie en theater – het lijkt verschillend, maar het ademt dezelfde authentieke, amusante geest.

Samengesteld uit haar nagelaten documenten ontstaat een frappant zelfportret. Of het nu gaat over optreden, over hartstochtelijk tuinieren, over volhardend keramiek maken, over koppig sleutelen aan teksten, het is altijd onderhoudend geschreven. En passant fileert Martine mannelijke eigenwaan en vrouwelijk schipperen, en gunt ze je ook nog een blik achter de schermen van de Nederlandse showbusiness.

Martine had het talent om met een engelengezicht de meest vreselijke dingen te zeggen, wat ook blijkt uit al die notities, die een bijzonder inkijkje bieden in hoe ze was, hoe ze dacht en hoe haar huwelijk met Berend was.

Het zijn herinneringen aan een vrouw die, vooral door de notities uit haar eigen schriften, opeens weer klinkt zoals voor haar hersenbloeding. "Een bundeling teksten uit haar nalatenschap", noemt Berend het. 'Van dit en dat en van alles wat' komt volgende maand uit en kost 20 euro.

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in