Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Giorgia Meloni (45) wordt de eerste vrouwelijke premier van Italië

Ze is radicaal, christelijk en conservatief. De opmars van Giorgia Meloni in de Italiaanse politiek is compleet: afgelopen nacht werd bekend dat haar partij Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) een verpletterende verkiezingsoverwinning heeft geboekt. Daarmee is de radicaal-rechtse Meloni aan z...

Giorgia Meloni (45) wordt de eerste vrouwelijke premier van Italië

Ze is radicaal, christelijk en conservatief.

De opmars van Giorgia Meloni in de Italiaanse politiek is compleet: afgelopen nacht werd bekend dat haar partij Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) een verpletterende verkiezingsoverwinning heeft geboekt.

Daarmee is de radicaal-rechtse Meloni aan zet om het vertrouwen van het Italiaanse volk terug te winnen. Wie is deze 45-jarige politicus, die de eerste vrouwelijke premier van Italië wordt?

'Ik ben Giorgia, ik ben een dochter, ik ben een moeder, ik ben Italiaanse, ik ben christen'

"Io sono Giorgia, sono una donna, sono una madre, sono italiana, sono cristiana." Het is misschien wel de bekendste uitspraak van de 45-jarige Meloni tot nu toe, constateert Nu.nl. Vrij vertaald: "Ik ben Giorgia, ik ben een dochter, ik ben een moeder, ik ben Italiaanse, ik ben christen." Daarna zei ze: "Dat pakt niemand van me af."

Meloni werd op 15 januari 1977 geboren in de Roomse arbeiderswijk Garbatella. Ze raakte op haar vijftiende voor het eerst betrokken in de politiek. Toen sloot ze zich aan bij de jeugdbeweging van de Movimento Sociale Italiano (de MSI, de Italiaanse Sociale Beweging). Dit was een beweging die het gedachtegoed van de fascistische dictator Benito Mussolini voortzette.

Die flirt met het (neo)fascisme is nooit helemaal weggegaan. Toen ze negentien was, zei ze tegen Franse journalisten dat ze vond dat Mussolini een "goede politicus" was. Volgens haar deed 'Il Duce' alles wat hij deed in het belang van Italië. Later heeft ze meer afstand genomen van het fascisme, maar 'Italië Eerst' is wel een van haar kernboodschappen.

'We doen het voor iedereen'

De 45-jarige Meloni zei in Rome tegen de pers dat als zij de taak krijgt om een nieuw kabinet te vormen ze er alles aan zal doen om de eenheid in het land te bevorderen. "We doen het voor iedereen, voor alle Italianen. En we doen het om de inwoners van dit land te verenigen. Het is nu tijd om verantwoordelijk te zijn," zei ze en omschreef de situatie in Italië en de Europese Unie als "bijzonder complex".