Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Gerda Havertong krijgt Lifetime Achievement Award

'Nederland noemt ons steeds weer anders,' #BlackAchievementMonth 'Verbonden generaties' is het thema van de Black Achievement Month die vandaag op 1 oktober begint. Theatermaker Gerda Havertong (74) is als ambassadeur een van de gezichten van deze maand. Ze noemt het een eer, maar beseft ook dat ...

Gerda Havertong krijgt Lifetime Achievement Award

'Nederland noemt ons steeds weer anders,' #BlackAchievementMonth

'Verbonden generaties' is het thema van de Black Achievement Month die vandaag op 1 oktober begint. Theatermaker Gerda Havertong (74) is als ambassadeur een van de gezichten van deze maand.

Ze noemt het een eer, maar beseft ook dat ze al decennialang een zwart rolmodel is: "Ik heb wel wat te melden."

En dat is zeker zo, want Havertong liet al in 1987 via Sesamstraat weten dat ze er genoeg van had dat zwarte mensen rond 5 december zo vaak werden uitgejouwd.

Daarnaast was ze zo lang te zien in het programma dat er zeker twee generaties opgroeiden, die het de normaalste zaak van de wereld vonden om een zwarte mevrouw op tv te zien, in een tijd waarin dit nog niet zo vanzelfsprekend was.

(c) Black Achievement Month

Vanaf het moment dat ze op haar 19de uit Suriname naar Nederland kwam, heeft Havertong altijd het idee gehad meer haar best te moeten doen dan witte mensen.

In Trouw legt ze uit waarom ze best een beetje bitter is geworden: “Nederland permitteert zich al eeuwenlang ons steeds weer anders te noemen. Eerst waren we migranten, toen minderheden, toen allochtonen, toen waren we divers, nu gaat het om inclusie en zijn we mensen van kleur."

'Ik had al jaren geleden een blik zwarte getalenteerde mensen kunnen opentrekken in de kunst'

"Maar waarom is er nooit aandacht geweest voor gekleurde mensen op hun eigen vakgebied? Ik had al jaren geleden een blik zwarte getalenteerde mensen kunnen opentrekken in de kunst. Steevast hoorde je: We kunnen ze niet vinden. Wat meespeelde was dat men vond: ze hebben niet dat intellect, de gratie. Nu hebben witte mensen dat blik zelf opengetrokken. En kijk met hoeveel we zijn!”

Gerda Havertong zal voor haar verdiensten op 1 november geëerd worden met de Lifetime Achievement Award als afsluiting van Black Achievement Month.

Openingsfoto (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in