Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Haar vader beslist zelfs over haar voorbehoedsmiddelen.

Popprinses Britney Spears (dit jaar wordt ze veertig) staat al dertien jaar onder toezicht van haar vader Jamie Spears. Dat gaat heel ver, ze mag naar eigen zeggen niet eens haar spiraaltje laten weghalen zonder zijn toestemming: "Ik wil gewoon mijn leven terug."

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

De zangeres wil helemaal af van dit strenge curatorschap, zo liet ze weten tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles. Ze sprak daar voor het eerst via een audioverbinding over de situatie en wond er geen doekjes om. "Het is mijn wens en droom dat dit allemaal stopt."

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Het toezicht werd in 2008 opgelegd na een zware mentale inzinking van Spears, die ook daarna nog de nodige problemen bleef houden, maar uiteindelijk toch stabiliseerde. De voogdij over haar zoontjes raakte ze kwijt, wel bracht ze vier albums uit en stond onder meer vier jaar lang succesvol opgetreden in Las Vegas. Inmiddels is er een bezoekregeling en weigert ze nog op te treden zolang haar vader de baas is over haar financiën, om niet langer als moneymaker te worden gebruikt.

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Haar vader (hier links in 2003, toen de verhoudingen nog niet verstoord waren) zei in diverse rechtszittingen dat hij doet wat het beste voor haar is. Voor zijn inspanningen kreeg hij enkele procenten commissie van de miljoenen die zijn dochter verdiende. Zij kreeg ondanks haar zelf vergaarde fortuin slechts een toelage van 2000 dollar per week, volgens de New York Times. 

Curatele wordt doorgaans ingesteld voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, Spears is van mening dat dit bij haar niet het geval is. "Ik ben niet goed in wat ik doe, ik ben geweldig in wat ik doe," zegt ze. En daarom verlangt naar meer zeggenschap over haar eigen leven. Zo wil ze onder andere af van haar 'zorgmanager' Jodi Montgomery, die sinds een aantal maanden bepaalt wat ze wel en niet mag doen op privégebied.

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

De zangeres liet eindelijk haar kant van het verhaal horen en vertelde de rechter dat ze zich 'een slaaf' van haar vader voelt. "Ik ben zo boos dat ik niet kan slapen, ik ben depressief en ik huil elke dag", zei Spears, die naar eigen zeggen werd gedwongen om de wereld te vertellen dat ze gelukkig was. Dat was echter allemaal een leugen. "Ik wil gewoon mijn leven terug. Het is dertien jaar geleden en het is genoeg. Het slaat allemaal nergens op. Ik ben er klaar mee."

Over haar vader zegt ze: "Hij genoot ervan om controle over me te hebben. Niet voor 100, maar voor 1000 procent. Ik word in feite misbruikt en dat al 13 jaar lang. Ik wil nu mijn verhaal doen, zodat iedereen misschien begrip krijgt voor de schade die mij is toegebracht. Toen en nu nog steeds. Ik werd gedwongen lithium te gebruiken, dat je gemoedstoestand moet stabiliseren. Daardoor had ik het gevoel de hele dag dronken te zijn. Ik kon niet meer voor mezelf opkomen en was bang om een gesprek aan te gaan met zowel mijn vader als moeder", aldus Spears.

Ze vergeleek zichzelf met een slachtoffer van sekshandel en is van plan haar ouders aan te klagen. "De mensen die mij dit hebben aangedaan, zouden hier niet mee weg mogen komen." Ze zei ook dat ze eigenlijk wil trouwen en nog een kind wil, maar dat ze een spiraaltje heeft. "Ik wil dat het eruit gaat, maar ze willen me niet naar de dokter brengen om het te laten verwijderen. Ik mag niet eens met mijn vriend (fitnesstrainer Sam Ashgari) meerijden in de auto."

"Ik voel me helemaal alleen en verlaten," zegt ze. "Ik kan niet zelf bepalen met wie ik contact heb. Vrienden die vlakbij wonen, mag ik niet zien. Iedereen om mij heen zegt 'nee' en buit mij uit." Afgaand op haar socials is dit haar belangrijkste dagbesteding.

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

"Ik werk al vanaf mijn 17e. Ik geloof echt dat dit curatorschap verkeerd is", aldus Spears, hier in 1999. "Ik kan nu geen volledig leven leiden. Ik wil dat het stopt, zonder dat het opnieuw geëvalueerd wordt."

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

De zitting betrof een 'status hearing'. Dat is een hoorzitting waarbij een van de partijen de eigen situatie mag bespreken. De rechter zei aan het einde van de hoorzitting dat ze nog geen uitspraak in de zaak kan doen, omdat er nog geen formeel verzoekschrift is ingediend.

Juristen geven Britney's verzoek weinig kans: de wetten in Californië zijn in dit soort gevallen heel streng: "Als je er eenmaal inzit, kom je er eigenlijk niet meer uit," zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester die als een van de weinige journalisten aanwezig was in de rechtszaal en Britney's betoog omschreef als 'lang en geëmotioneerd'.

Wat haar misschien een beetje kan troosten is dat veel collega's (waaronder haar ex Justin Timberlake)...

...en Mariah Carey (die in een vergelijkbare situatie heeft gezeten met haar ex-man) haar kant hebben gekozen en er een heel legioen Free Britney aanhangers is dat voor haar pleit. De publiciteit zou ertoe kunnen leiden dat niet haar vader, maar neutralere bewindsvoerder wordt aangesteld, al is dat natuurlijk niet wat ze écht wil.  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in