Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Haar vader beslist zelfs over haar voorbehoedsmiddelen. Popprinses Britney Spears (dit jaar wordt ze veertig) staat al dertien jaar onder toezicht van haar vader Jamie Spears. Dat gaat heel ver, ze mag naar eigen zeggen niet eens haar spiraaltje laten weghalen zonder zijn toestemming: "Ik wil gew...

Free Britney: waar gaat het nu precies over?

Haar vader beslist zelfs over haar voorbehoedsmiddelen.

Popprinses Britney Spears (dit jaar wordt ze veertig) staat al dertien jaar onder toezicht van haar vader Jamie Spears. Dat gaat heel ver, ze mag naar eigen zeggen niet eens haar spiraaltje laten weghalen zonder zijn toestemming: "Ik wil gewoon mijn leven terug."

De zangeres wil helemaal af van dit strenge curatorschap, zo liet ze weten tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles. Ze sprak daar voor het eerst via een audioverbinding over de situatie en wond er geen doekjes om. "Het is mijn wens en droom dat dit allemaal stopt."

Het toezicht werd in 2008 opgelegd na een zware mentale inzinking van Spears, die ook daarna nog de nodige problemen bleef houden, maar uiteindelijk toch stabiliseerde. De voogdij over haar zoontjes raakte ze kwijt, wel bracht ze vier albums uit en stond onder meer vier jaar lang succesvol opgetreden in Las Vegas. Inmiddels is er een bezoekregeling en weigert ze nog op te treden zolang haar vader de baas is over haar financiën, om niet langer als moneymaker te worden gebruikt.

Haar vader (hier links in 2003, toen de verhoudingen nog niet verstoord waren) zei in diverse rechtszittingen dat hij doet wat het beste voor haar is. Voor zijn inspanningen kreeg hij enkele procenten commissie van de miljoenen die zijn dochter verdiende. Zij kreeg ondanks haar zelf vergaarde fortuin slechts een toelage van 2000 dollar per week, volgens de New York Times. 

Curatele wordt doorgaans ingesteld voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, Spears is van mening dat dit bij haar niet het geval is. "Ik ben niet goed in wat ik doe, ik ben geweldig in wat ik doe," zegt ze. En daarom verlangt naar meer zeggenschap over haar eigen leven. Zo wil ze onder andere af van haar 'zorgmanager' Jodi Montgomery, die sinds een aantal maanden bepaalt wat ze wel en niet mag doen op privégebied.

De zangeres liet eindelijk haar kant van het verhaal horen en vertelde de rechter dat ze zich 'een slaaf' van haar vader voelt. "Ik ben zo boos dat ik niet kan slapen, ik ben depressief en ik huil elke dag", zei Spears, die naar eigen zeggen werd gedwongen om de wereld te vertellen dat ze gelukkig was. Dat was echter allemaal een leugen. "Ik wil gewoon mijn leven terug. Het is dertien jaar geleden en het is genoeg. Het slaat allemaal nergens op. Ik ben er klaar mee."