• Powervrouwen

Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Door Ella Vermeulen
Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Fifties icoon van het Franse existentialisme.

Theatraal, grillig en onvergetelijk: in Frankrijk is chansonnière en actrice Juliette Gréco overleden. Ze werd beroemd door haar vertolkingen van teksten van Albert Camus, Jean-Paul Sartre en Jacques Prévert. In 2002 werd ze benoemd tot officier in het Franse Legioen van Eer.

Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Gréco stond bijna 70 jaar op het podium. Uiterlijk veranderde ze nauwelijks, met haar zwarte kleding, zwarte steile haar met pony en zwart oogpotlood. Door de jaren bouwde ze een glansrijke carrière op met chansons als Les feuilles mortes, Sous le ciel de Paris, Je suis comme je suis, Deshabillez-moi en Romance.

Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Daarnaast speelde in films naast sterren als Ava Gardner en Orson Welles en zorgde ze ervoor dat de carrières van zangers als Serge Gainsbourg (hier in 1957) en Jacques Brel een zetje kregen door hun chansons te gebruiken in haar repertoire.

Gréco kreeg in 2016 een beroerte, het jaar waarin ze ook haar enige dochter verloor. Ze stopte toen met liedjes maken. ,,Ik mis het vreselijk. Mijn reden om te leven is zingen”, verklaarde ze onlangs in een interview. Bij haar afscheidstournee in 2015 deed ze onder meer theater Carré in Amsterdam aan.

Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Juliette beleefde het hoogtepunt van haar roem in de jaren 60, als 'muze van het existentialisme'. Het was een verwijzing naar haar vriendschappen met bekende schrijvers en artiesten uit die periode, die haar opnamen in de intellectuele en artistieke kringen in de beroemde Parijse wijk Saint Germain des Prés (ze staat hier in de wijk op de cover van het boek dat ze naar deze kunstenaarshub noemde).

"Poëzie, muziek, kunsten en kunstenaars kunnen de mens gelukkig maken", zei ze in 2015 tegen Trouw. "Ze maken gaten in muren, maken vensters, en openen die, zodat er licht en lucht binnenkomt. Dat heb ik ook mijn leven lang geprobeerd. Een beetje in de harten van de mensen komen."

Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

Juliette is vandaag gestorven, omringd door haar familie, in haar huis in Ramatuelle in Zuid-Frankrijk. ‘Haar leven was buitengewoon’, laat de familie weten.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in