Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Femke van der Laan is weer verliefd, vijf jaar na het verlies van Eberhard

'Het kan: rouwen en ook weer van iemand houden.' De populaire Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stierf in 2017 aan uitgezaaide longkanker. Zijn vrouw Femke van der Laan (43) heeft een boek over hem en over hen geschreven: 'Aan de randen van de dag'.   Aan de hand van 27 straten, loca...

Femke van der Laan is weer verliefd, vijf jaar na het verlies van Eberhard

'Het kan: rouwen en ook weer van iemand houden.'

De populaire Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stierf in 2017 aan uitgezaaide longkanker. Zijn vrouw Femke van der Laan (43) heeft een boek over hem en over hen geschreven: 'Aan de randen van de dag'.  

Eberhard ging altijd maar door: "Hij had een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, je nuttig maken, zorgen voor ánderen," zegt Femke in het Algemeen Dagblad. "Eberhard zei altijd: ‘Als het echt belangrijk is, dan ben ik er.’ Ik ben op een gegeven moment gaan antwoorden: ‘Als het écht belangrijk is, dan is de ambulancebroeder er.' Het gaat er hier om dat je bij al die net iets minder belangrijke momenten bent."

Hij bleef doorwerken tot het echt niet meer ging, ook tussen de chemo's door. "Wat meespeelde, is dat hij niet wilde weten dat hij dood zou gaan," zegt Femke. "En de ideale manier om niet te weten dat je doodgaat, is doen alsof je niet doodgaat. Immer gerade aus. Je zult het nooit zeker weten, maar ergens voel ik: als hij eerder gestopt was met werken, was hij ook eerder dood gegaan. Dat jezelf nuttig maken zat zó diep in hem verankerd."

Femke en Eberhard voeren in 2013 mee op de rondvaart na de royal inhuldiging

En hoe is het nu met Femke? "Ik ben weer verliefd geworden. Dat is heel fijn. Mensen die zoiets hebben meegemaakt, weten dat dat kan: rouwen en ook weer van iemand houden. De kinderen zijn nu zeventien, vijftien en dertien. We kunnen praten over mooie herinneringen, grapjes maken. Mijn oudste dochter heeft mijn boek half gelezen, en bladerde toen door naar het einde. Het eindigt natuurlijk niet goed, toen legde ze het weg. Ik merk dat mijn momenten van verdriet vaak aan hen zijn gekoppeld. Dat zij hun vader moeten missen. En als ik zie hoe ze zijn, denk ik: potver, wat zonde dat je er niet bent. Moet je ze nu eens zien."

Foto's (c) ANP / Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in