Europa voert richtlijn in om meer vrouwen aan de top te krijgen
Worden we niet liever op onze vaardigheden beoordeeld?
Beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2026 meer vrouwen aan het roer staan hebben. Na tien jaar gesteggel is de Europese richtlijn voor gendergelijkheid goedgekeurd.
De richtlijn Women on board bepaalt dat bij Europese beursgenoteerde bedrijven 40 procent van de niet-uitvoerende bestuursfuncties, zoals in de raad van bestuur, vanaf 2026 bekleed moeten worden door ‘het ondervertegenwoordigde geslacht’.
In de praktijk betekent dat dat die voor vrouwen moeten zijn. Andere optie - bedrijven kunnen kiezen - is dat een derde van alle bestuursfuncties voor vrouwen moeten zijn. Er staan geen straffen op de niet-naleving, dus het is een wat tandeloze maatregel.
Nederland voldoet aan quotum
De maatregel heeft geen heel grote gevolgen voor Nederland. Ruim tweederde van de beursgenoteerde bedrijven voldoet aan het nieuwe vrouwenquotum. Een aanzienlijk deel van de beursbedrijven heeft daarmee al voldoende vrouwen in de raad van commissarissen. De 28 beursbedrijven die nog niet aan de wet voldoen, moeten samen 33 vrouwen benoemen, zo constateerde de Volkskrant vorig jaar.
Slechts 7 procent van de grootste Europese bedrijven wordt geleid door een vrouw
In lidstaten als Griekenland, Polen, Luxemburg, Zwitserland en Tsjechië is wel (veel) ruimte voor verbetering om meer vrouwen aan de top te benoemen. Er is binnen de EU werk aan de winkel: slechts 7 procent van de grootste Europese bedrijven wordt geleid door een vrouw. Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) heeft zich hard gemaakt voor de richtlijn Women on board. "Het is jammer dat het nodig is, maar anders gaat het veel te traag", zegt ze in De Morgen.
Quotum is niet zaligmakend
Europarlementslid ↑ Assita Kanko (N-VA) is tegen de richtlijn, ook al vindt ze de intentie van de wet goed. Een quotum is een verkeerd antwoord op een reëel probleem, zegt ze. Wat er wel gedaan moet worden? Werkomgevingen creëren die gunstig zijn zodat mensen zelf hun kans kunnen grijpen. "Zorg dat vrouwen de tools hebben om hun plek aan tafel zelf op de eisen."
'Mijn vader zei tegen mij: ‘jij kan dat’. dát moeten we zeggen tegen onze meisjes'
Een quotum werkt betuttelend, stelt Kanko. "Vrouwen die de top gehaald hebben zijn geen supervrouwen. Het is keihard werken." De Europarlementariër wil een systeemverandering zien, die al vroeg begint. "Mijn vader zei tegen mij: ‘Jij kan dat’. Dat moeten we zeggen tegen onze meisjes. En tegen onze zonen dat meisjes gelijk aan hen zijn." Een quotum zet geen onbekwame vrouwen op topfuncties, maar het is wel een slechte start en ontoereikende oplossing, constateert ze.
Illustratie (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
Wat anderen nu lezen
Fit en vrolijk het voorjaar in met de nieuwe Nouveau!
Familie zangeres Karsu bedolven onder puin na aardbeving: ‘Oma en tante liggen eronder’
Mirjam Kaijer, journalist en oud-verpleegkundige, wint de Vrouw in de Media Award 2022
Staatssecretaris Uslu: 'Doodsbedreigingen aan adres schrijvers onacceptabel'
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen slaat zich fashionable door de royal rondreis!
Genieten van het leven à la stylist Lonneke Nooteboom
Femke van der Laan: 'Rouwen en verliefd zijn kunnen heel goed samengaan'
Esther Ouwehand keert bijgetankt terug in Tweede Kamer
Marian Mudder: 'Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt'
Wat leest staatsecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu op dit moment?