Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Europa voert richtlijn in om meer vrouwen aan de top te krijgen

Worden we niet liever op onze vaardigheden beoordeeld?

Meer vrouwen aan de top

Worden we niet liever op onze vaardigheden beoordeeld?

Beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2026 meer vrouwen aan het roer staan hebben. Na tien jaar gesteggel is de Europese richtlijn voor gendergelijkheid goedgekeurd.

De richtlijn Women on board bepaalt dat bij Europese beursgenoteerde bedrijven 40 procent van de niet-uitvoerende bestuursfuncties, zoals in de raad van bestuur, vanaf 2026 bekleed moeten worden door ‘het ondervertegenwoordigde geslacht’.

In de praktijk betekent dat dat die voor vrouwen moeten zijn. Andere optie - bedrijven kunnen kiezen - is dat een derde van alle bestuursfuncties voor vrouwen moeten zijn. Er staan geen straffen op de niet-naleving, dus het is een wat tandeloze maatregel.

Nederland voldoet aan quotum

De maatregel heeft geen heel grote gevolgen voor Nederland. Ruim tweederde van de beursgenoteerde bedrijven voldoet aan het nieuwe vrouwenquotum. Een aanzienlijk deel van de beursbedrijven heeft daarmee al voldoende vrouwen in de raad van commissarissen. De 28 beursbedrijven die nog niet aan de wet voldoen, moeten samen 33 vrouwen benoemen, zo constateerde de Volkskrant vorig jaar.

Slechts 7 procent van de grootste Europese bedrijven wordt geleid door een vrouw

In lidstaten als Griekenland, Polen, Luxemburg, Zwitserland en Tsjechië is wel (veel) ruimte voor verbetering om meer vrouwen aan de top te benoemen. Er is binnen de EU werk aan de winkel: slechts 7 procent van de grootste Europese bedrijven wordt geleid door een vrouw. Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) heeft zich hard gemaakt voor de richtlijn Women on board. "Het is jammer dat het nodig is, maar anders gaat het veel te traag", zegt ze in De Morgen.

Quotum is niet zaligmakend

Europarlementslid ↑ Assita Kanko (N-VA) is tegen de richtlijn, ook al vindt ze de intentie van de wet goed. Een quotum is een verkeerd antwoord op een reëel probleem, zegt ze. Wat er wel gedaan moet worden? Werkomgevingen creëren die gunstig zijn zodat mensen zelf hun kans kunnen grijpen. "Zorg dat vrouwen de tools hebben om hun plek aan tafel zelf op de eisen."

'Mijn vader zei tegen mij: ‘jij kan dat’. dát moeten we zeggen tegen onze meisjes'

Een quotum werkt betuttelend, stelt Kanko. "Vrouwen die de top gehaald hebben zijn geen supervrouwen. Het is keihard werken." De Europarlementariër wil een systeemverandering zien, die al vroeg begint. "Mijn vader zei tegen mij: ‘Jij kan dat’. Dat moeten we zeggen tegen onze meisjes. En tegen onze zonen dat meisjes gelijk aan hen zijn." Een quotum zet geen onbekwame vrouwen op topfuncties, maar het is wel een slechte start en ontoereikende oplossing, constateert ze.

Illustratie (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images