'Hulp moet gekoppeld zijn aan hervormingen.'
De Europese Commissie onderzoekt of de bevroren tegoeden van Russische oligarchen gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei donderdagavond tegen de Duitse zender ZDF dat ze vindt "dat Rusland zijn bijdrage moet leveren".
Sinds het begin van de oorlog hebben de VS en Europa zo'n 30 miljard dollar aan Russische bezittingen in beslag genomen. Naast bankrekeningen gaat het ook om bijvoorbeeld jachten, vastgoed en kunst. Von der Leyen zei dat juristen momenteel kijken wat de mogelijkheden zijn om die middelen te gebruiken voor Oekraïne.
De commissievoorzitter wil ook dat hulp voor de wederopbouw gekoppeld wordt aan de hervormingen die nodig zijn voor de eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. "We moeten de wederopbouw van Oekraïne meefinancieren", zei Von der Leyen. "Het is logisch om tegelijkertijd hervormingen aan te pakken, bijvoorbeeld tegen corruptie of om de rechtsstaat op te bouwen."
Het vergoeden van oorlogsschade is geen nieuw fenomeen. Maar doorgaans gaat het dan om herstelbetalingen, die onderdeel zijn van de vredesovereenkomst. Confiscatie is echter een ander verhaal. In dat geval moet juridisch zijn aangetoond dat de eigenaar, vaak een zogenoemde oligarch of een bedrijf, ook direct verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaden. Dat is in het geval van Oekraïne nog helemaal niet duidelijk. Proefballonnetje van Ursula, dus.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in