Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Estse premier Kaja Kallas is concurrent van Mark Rutte voor NAVO-baan

Het wordt wel eens tijd voor een vrouw aan de top, tocch? Estse premier Kaja Kallas is concurrent van Mark Rutte voor NAVO-baan.

Kaja Kallas premier estland

Het wordt wel eens tijd voor een vrouw, toch?

Mark Rutte heeft concurrentie gekregen in de race om het leiderschap van het Navo-bondgenootschap. Ook de Estse premier Kaja Kallas zegt dat ze geïnteresseerd is in de topfunctie.

Tijdens een interview op een bijeenkomst van het tijdschrift Politico werd Kallas gevraagd of ze in aanmerking zou willen komen om Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op te volgen. Ze antwoordde met 'ja'.

Kaja heeft drie vinkjes

Ze liet haar belangstelling doorschemeren door te vertellen wat ze onlangs zou hebben gehoord: dat de nieuwe leider van de NAVO uit een relatief nieuwe lidstaat zou moeten komen, dat het land van herkomst minstens 2 procent aan defensie besteedt en dat het 'fijn zou zijn' als nu eindelijk een vrouw de Navo gaat leiden.

Sterke kandidate

"Dus het is logischerwijs een slimmere stap," aldus Kallas. Zij maakte daarmee duidelijk dat zij aan de drie voorwaarden voldoet, iets wat Rutte niet kan zeggen.

Rutte noemde de hoogste functie binnen de Navo in oktober 'heel interessant' en dat hij daarin 'nog wat zou kunnen bijdragen'. Hij benadrukte toen wel dat het ook goed zou zijn als een vrouw die functie gaat vervullen, dat hij er 'zelf niet voor gaat lobbyen', maar zei ook: "Als het mijn kant op rolt: misschien ja," aldus Rutte.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images