Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Emma Thompson: 'Mijn dochter zoemt van het leven, mijn moeder is broos en ik zit er tussenin'

Ontroerend: Emma Thompson over de middelste van drie generaties vrouwen te zijn, tussen een dochter van 22 en een moeder van 89.

Emma Thompson

Ontroerende omschrijving van de tussengeneratie zijn. 

In The Guardian schrijft actrice en Schrijver Emma Thompson over hoe ze het ervaart de middelste van drie generaties vrouwen te zijn, tussen een dochter van 22 en een moeder van 89.

Emma met man en kinderen in 2018, dochter Gaia staat rechts

"Mijn dochter heeft tattoo's. Ik vind ze leuk, tot mijn eigen verbazing. Ik begrijp de drang om de meer seismische momenten van het leven op je lijf vast te leggen. Ze branden zich tenslotte in je herinnering, dus misschien zijn tattoo's gewoon de uiterlijke versie daarvan."

Emma en haar moeder Phyllida Law in 2004 

Het lichaam van haar moeder 'getuigt op meer traditionele wijze' van het leven. "Toezien hoe ze haar broosheid en kronkels navigeert is een dagelijkse les, een meditatie. Ze leerde me lopen toen ik een dreumes was en nu leert ze me hoe ik zal lopen als ik oud ben. Hoe naar iets te reiken, hoe naar iets te buigen, om obstakels heen te bewegen als een eeuwenoude, geduldige stroom. Ik doe mijn best haar niet te helpen."

Gaia en Emma in 2016

Over haar dochter zegt Emma: "Als ik haar omhels, voel ik ergens diep van binnen haar kwetsbaarheid. Ze is een en al vuur en vonken, maar ik weet dat het er is. Ik doe mijn best haar niet te helpen.

Gaia en haar oma Phyllida in 2004

Tussen deze lichamen leven is een rare mix van vreugde en verdriet, constateert ze. "Mijn dochter zoemt en zindert, haar levenskracht verandert de sfeer in een vertrek zodra ze binnenkomt. We krijgen allemaal een stroomstoot en dansen weer even.

Dat moet ik ooit ook hebben gedaan.

Of ze komt binnen, overstuur en chaotisch, en gaat bij mijn moeder zitten krijgt een kalmerend knikje – er worden geen vragen gesteld, valt me op - waarna de drukte kalmeert."

Emma en haar moeder in 1997

Emma constateert dat ze als dochter, moeder en grootmoeder resoneren en samen voor balans zorgen. "In plaats van jaloers te zijn op mijn dochters jeugd of te rouwen om hoe mijn moeder ouder wordt, voel ik me afwisselend opgemonterd en gekalmeerd door hen."

"Ik besta, tussen hen in, tussen actie en verstilling. Ik ben dankbaar dat ik nog een heuvel op kan komen en ik ben depri over mijn dijen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images