Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Emancipatie: IJsland heeft een leuke primeur!

Nergens in Europa zitten zoveel vrouwen in het parlement. IJsland krijgt als eerste land in Europa een parlement dat voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat. Zoals het er nu uitziet gaan 33 van de 63 zetels in de Althing na de verkiezingen naar vrouwelijke politici. Geen enkel ander Europees l...

Emancipatie: IJsland heeft een leuke primeur!

Nergens in Europa zitten zoveel vrouwen in het parlement.

IJsland krijgt als eerste land in Europa een parlement dat voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat. Zoals het er nu uitziet gaan 33 van de 63 zetels in de Althing na de verkiezingen naar vrouwelijke politici.

Geen enkel ander Europees land heeft tot dusver een parlement gehad met een vrouwelijke meerderheid, concludeert persbureau AFP na het raadplegen van cijfers van de Wereldbank.

Zweden komt daar met een parlement dat voor 47 procent bestaat uit vrouwen wel dichtbij. Buiten Europa komt het vaker voor dat landen meer vrouwelijke dan mannelijke parlementariërs tellen.

Rwanda is koploper met 61% vrouwelijke parlementariërs

Volgens de Interparlementaire Unie is Rwanda momenteel koploper op dat gebied. Daar is 61 procent van de parlementariërs een vrouw. In Cuba is dat 53 procent, in Nicaragua (50,6 procent). In Nederland is dat met 59 vrouwelijke parlementariërs 39,3 procent.

Nog niet duidelijk is of de premier van IJsland straks nog een vrouw is. De drie partijen tellende coalitie onder leiding van de progressieve premier Katrín Jakobsdóttir kreeg bij de verkiezingen van zaterdag opnieuw een meerderheid, maar over het politieke lot van de minister-president moet nog worden besloten.

In IJsland geldt een vrouwenquotum voor bestuursfuncties binnen bedrijven

IJsland staat bekend als het land met de beste gendergelijkheid in de wereld. Al twaalf jaar lang staat het land bovenaan in het jaarlijkse rapport van het World Economic Forum. In IJsland geldt een vrouwenquotum voor bestuursfuncties binnen bedrijven, maar voor het parlement is daar geen wet voor. Wel hebben sommige partijen een minimumaantal van vrouwelijke kandidaten op hun kieslijst staan.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in