Familie, loyaliteit, liefde en hoop in tijden van oorlog.
Actrice Elle van Rijn (1967) is tegenwoordig vooral bekend als schrijver, van onder andere mijn naam is Nadra, Mijn ontvoering en de historische roman De crèche, die een internationale bestseller werd. Haar nieuwe boek, wederom 'waargebeurde fictie' heet Terug naar Insulinde en is gebaseerd op het leven van Mary Hens (1925-2021).
Waar gaat het over?
Vlak voor de oorlog groeit Rosa op in voorspoed, in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië. Wanneer haar ouders scheiden wordt ze achtergelaten bij een tante. Alleen en ontheemd verlangt ze naar haar gelukkige kinderjaren, maar die zullen niet meer terugkomen.
'Ik voelde me bezwaard omdat ik zelf geen Indische roots heb'
Eerlijk is eerlijk, Elle stond niet te springen om over Mary te gaan schrijven. "Haar zoon had mij gevraagd, naar aanleiding van mijn boek De crèche over een Joodse kinderverzorgster die kon voorkomen dat 600 Joodse jongens en meisje gedeporteerd werden," zegt ze in de Telegraaf. "Maar ik zag op tegen weer zo’n heftig en aangrijpend verhaal. Bovendien voelde ik me bezwaard omdat ik zelf geen Indische roots heb. Ik dacht dat een andere schrijver, uit de Indische gemeenschap, dit beter kon doen. Kleur en afkomst doen er tegenwoordig zo toe. Maar de familie bleef aandringen."
Mary zelf was evenmin enthousiast: "Een roman geïnspireerd op haar leven vond ze onzin. Maar na een appelpunt en een kop thee bleek het toch te tjotjokken, zoals het Mary het zei. Het klikte tussen ons. We zijn door de vele intense gesprekken die we gevoerd hebben echt vriendinnen geworden. Ze was zo’n grappig, eigenwijs en bijzonder mens."
Openingsfoto (c) Nouveau / DPG Media 2022
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in